Business & Finance Πέμπτη 13/01/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Sell off στην τεχνολογία – «Βουτιά» 2,5% για το Nasdaq

Wall Street: Sell off στην τεχνολογία – «Βουτιά» 2,5% για το Nasdaq

Με πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές στη Wall Street, καθώς κατέρρευσε η προσπάθεια ανάκαμψης της τεχνολογίας. 

Ο S&P 500 υποχώρησε 1,42%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 2,51%. O Dow Jones έκλεισε με πτώση 175 μονάδων ή 0,44%, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης ενισχύθηκε περισσότερες από 200 μονάδες. 

Η εξασθένηση των μεγάλων της τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων Amazon και Microsoft που υποχώρησαν 2,4% και 4,2% αντίστοιχα, άσκησε πιέσεις στο Nasdaq. Η μετοχή της Snap κατέγραψε απώλειες περίπου 10%, ενώ η Virgin Galastic απώλεσε 19% της αξίας της, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε έκδοση χρέους. Με απώλειες άνω του 6% και η μετοχή της Τesla. 

H πτώση του κλάδου τεχνολογίας τερμάτισε το τριήμερο ράλι του Nasdaq. Οι μετοχές τεχνολογίας άρχισαν το 2022 μέσα σε έντονη μεταβλητότητα καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ έδωσε το σήμα ότι θα «πολεμήσει» τον πληθωρισμό, μέσω επιτοκιακών αυξήσεων και συρρίκνωσης του ισολογισμού της. 

«Όταν η Fed δεν είναι φίλος σου, τότε ρευστοποιείς τα κέρδη σου», είναι η συμβουλή που δίδει ο Πήτερ Μπουκβαρ της Bleakley Advisory Group στους επενδυτές. 

Ωστόσο, υπήρξαν και κάποια «φωτεινά» σημεία της αγοράς, στον απόηχο ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων. Η Delta Air Lines ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα καλύτερα των προβλέψεων με αποτέλεσμα η μετοχή της να ενισχυθεί περισσότερο από 2%. Σε ράλι άνω του 16% και η μετοχή της KB Home στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου κερδών στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Επίσης, η μετοχή της Boeing ενισχύθηκε περίπου 2%, μετά την είδηση από το Bloomberg ότι το ΜΑΧ 737 θα επαναλάβει τις πτήσεις του στην Κίνα εντός του μηνός. 

Από πλευράς οικονομικών στοιχείων, ανακοινώθηκαν νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για το Δεκέμβριο που έδειξαν μεν ότι βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά όχι όμως στο βαθμό που φοβούνταν οι αναλυτές. Ο δείκτης τιμών παραγωγού για το Δεκέμβριο του 2021 αυξήθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση, χαμηλότερα από 0,4% που είχαν προβλέψει αναλυτές του Dow Jones. Ωστόσο, σε ετήσια βάση κινήθηκε στο 9,7%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2010, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία. 

Επίσης, οι αιτήσεις για την χορήγηση επιδόματος ανεργίας στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 8 Ιανουαρίου αυξήθηκαν στις 230.000, πάνω από τις 200.000 που είχαν προβλέψει αναλυτές.

Η περαιτέρω πτώση των ομολογιακών αποδόσεων δεν βοήθησε την αγορά. Στρατηγικοί αναλυτές της UBS αναμένουν ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς θα αυξηθεί από το σημερινό 1,73% στο 2% τους επόμενους μήνες, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να «χωνεύουν» τον πιο επιθετικό τόνο της Φέντεραλ Ριζέρβ. Ωστόσο, δεν θεωρούν ότι η άνοδος θα έχει αντίκτυπο στο ράλι των μετοχών. 

Στήριγμα ωστόσο θα μπορούσαν να προσφέρουν τα εταιρικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου που έχουν ήδη αρχίσει να ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα. Αναλυτές αναμένουν αύξηση κερδών 22,5% στο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News