Business & Finance Δευτέρα 10/01/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Θεαματικό comeback για το Nasdaq – «Μάζεψαν» τις απώλειες S&P 500 και Dow

Wall Street: Θεαματικό comeback για το Nasdaq – «Μάζεψαν» τις απώλειες S&P 500 και Dow

Σε ένα εντυπωσιακό ανοδικό γύρισμα, οι μετοχές τεχνολογίας κατάφεραν όχι μόνο να καλύψουν τις αρχικές τους απώλειες αλλά και να κλείσουν με άνοδο, βοηθώντας το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq να τερματίσει το τετραήμερο καθοδικό σερί. Και αυτό, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν στα χαμηλά μετοχές τεχνολογίας, παρά τις ανησυχίες τους για τις επικείμενες επιτοκιακές αυξήσεις. Οι άλλοι δύο δείκτες, παρότι δεν κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος, μετριάσαν σημαντικά την αρχική τους πτώση. 

Ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0.05%. Αντίθετα, ο S&P 500 υποχώρησε 0,1%, ενώ ο Dow τερμάτισε με πτώση 162 μονάδων ή 0,45%. 

Από τις μεγάλες μετοχές τεχνολογίες, Nvidia, Tesla και Apple έκλεισαν με άνοδο αφού όμως έχασαν σημαντικό έδαφος στην αρχή της συνεδρίασης. Αρχικά ο Nasdaq κατέγραφε απώλειες άνω του 2% που τον έφεραν σε απόσταση περίπου 10,37% από το ενδοσυνεδριακό ρεκόρ που είχε καταρρίψει στις 22 Νοεμβρίου. Αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, σημαίνει ότι ο Nasdaq έφθασε σε ένα τεχνικό σημείο που τον ώθησε σε διόρθωση. 

Το αρχικό sell off ήταν γενικευμένο με περισσότερες από το 70% των μετοχών του S&P 500 να καταγράφουν απώλειες. Οι μετοχές των Nike και Tapestry υποχώρησαν 5,4% και 4,5% αντίστοιχα. Η μετοχή του εταιρείας video game Take-Two έκανε βουτιά άνω του 15% από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά της Zynga.

Tην αφορμή για την απότομη πτώση έδωσε προς στιγμή η άνοδος των αποδόσεων στα αμερικανικά 10ετή πάνω από το 1,8%. Νωρίτερα, οικονομολόγοι της Goldman Sachs προέβλεψαν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει σε τέσσερις επιτοκιακές αυξήσεις στη διάρκεια του 2022, σηματοδοτώντας ότι η Wall Street αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα γίνει πολύ πιο επιθετική για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.  

Οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα νευρικοί εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να αποκομίσουν μία πιο εμπεριστατωμένη εικόνα για το τί θα σημάνουν για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Πήτερα Ταζ, πρόεδρο της Chase Investment Counsel. O αναλυτής εκφράζει ανησυχίες και για τον αντίκτυπο που θα έχουν τα τελευταία στοιχεία για τον κορωνοϊό στα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου του 2021 που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται εντός της εβδομάδας, μεταξύ των οποίων JPMorgan Chase, Citigroup και Wells Fargo. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, που ανακοινώνεται την Τετάρτη, αναμένεται να παρουσιασει άλμα 7,1% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο, σύμφωνα με προβλέψεις του Dow Jones. Ο δείκτης τιμών παραγωγού θα ανακοινωθεί την Πέμπτη. 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News