Business & Finance Τετάρτη 5/01/2022, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Κίνα: Συνεχίζεται το sell off των μετοχών τεχνολογίας λόγω Tencent

Κίνα: Συνεχίζεται το sell off των μετοχών τεχνολογίας λόγω Tencent

Σε sell off βρέθηκαν και σήμερα οι κινεζικές μετοχές, καθώς εταιρείες υποστηριζόμενες από την Tencent Holdings βρέθηκαν σε κλοιό πιέσεων, από τη στιγμή που ο τεχνολογικός κολοσσός περιόρισε τις επενδύσεις του για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες. 

Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 4,6% – στη μεγαλύτερη πτώση από πέρυσι τον Ιούλιο – καταγράφοντας απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Στους μεγαλύτερους χαμένους, οι μετοχές των υποστηριζόμενων από την Tencent εταιρειών Bilidili, Meituan και JD.com.  

Hang Seng Tech Index has started 2022 on the back foot   

Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας μείωσε το μερίδιό του στην εταιρεία Sea της Σιγκαπούρης, πωλώντας μετοχές της αξίας 3 δισ.δολαρίων, προκαλώντας ανησυχίες ότι μπορεί να πράξει το ίδιο και σε άλλες εταιρείες εν μέσω των μέτρων πάταξης που επιβάλει το Πεκίνο στις τεχνολογικές. 

Η κίνηση της Tencent πυροδοτεί ανησυχίες ότι τόσο η ίδια όσο και ανταγωνιστές της μπορεί να μειώσουν τις συμμετοχές τους σε άλλες εταιρείες από τη στιγμή που το Πεκίνο συνεχίζει να τιμωρεί τους γίγαντες της τεχνολογίας για τη μονοπωλιακή συμπεριφορά τους, όπως το να διατηρούν κλειστά οικοσυστήματα προς όφελος συγκεκριμένων εταιρειών και σε βάρος κάποιων άλλων. 

«Η αντιμονοπωλιακή συμπεριφορά της Κίνας και οι ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών για το ιδιωτικό απόρρητο μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερες αποεπενδύσεις στο τεχνολογικό κλάδο τος επόμενους μήνες», αναφέρει η αναλύτρια του Bloomberg Σεσίλια Τσαν. 

Να σημειωθεί ότι η Tencent ήλεγχε ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων αξίας 185 δισ.δολαρίων, με βάση στοιχεία στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Intelligence. 

Μεταξύ των υποστηριζόμενων από την Tencent εταιρειών, η πλατφόρμα live-streaming Bilibili και ο γίγαντας delivery φαγητού Meituan «είδαν» τις μετοχές τους να υποχωρούν 11% έκαστος. Σε πτώση 7% και η μετοχή της JD.com και 4% της ίδιας της Tencent. H Tencent είναι κορυφαίος μέτοχος σε πολλές εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News