Business & Finance Τετάρτη 29/12/2021, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με απώλειες οι περισσότεροι δείκτες – «Νικητής» το Λονδίνο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με απώλειες οι περισσότεροι δείκτες – «Νικητής» το Λονδίνο

Με πτώση έκλεισαν οι δείκτες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω περιορισμένου όγκου συναλλαγών λόγω εορτών. 

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,1% στις 487,98 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε μια ανάσα από το ρεκόρ των 490,58 μονάδων που είχε σημειώσει στα μέσα του Νοεμβρίου. 

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,70%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,27% μετά το χθεσινό ιστορικό του υψηλό. Απώλειες από 0,7% έως 0,2% κατέγραψε και ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη.

Εξαίρεση ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο που ενισχύθηκε 0,6%, ο οποίος άνοιξε σήμερα για πρώτη μέρα μετά την αργία των εορτών. Σημαντικό στήριγμα βρήκε στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, που αναμένεται να κλείσουν με κέρδη για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει κέρδη 22,1% πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα 14,8% του γενικού δείκτη FTSE 100. Πάντως το χρηματιστήριο του Λονδίνου αναμένεται να παρουσιάσει το 2021 την καλύτερη ετήσια επίδοση από το 2009. 

Οι ρευστοποιήσεις καθοδηγήθηκαν κυρίως από τους κλάδους τεχνολογίας, υγείας και ταξιδίων. Οι μετοχές των Novo Nordisk, Novartis και Roche άσκησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στο δείκτη STOXX 600, παρότι ο επιμέρους δείκτης της τεχνολογίας κατέγραψε απώλειες 1,1%. 

Το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε από τα κρούσματα ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την εξάπλωση της Όμικρον να βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου. Μέχρι στιγμής πάντως, οι αγορές φαίνεται να αντιδρούν πολύ συγκρατημένα στα νέα δεδομένα του κορωνοϊού και στην αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι «ο παγκόσμιος κίνδυνος που συνδέεται με τη νέα ανησυχητική μετάλλαξη Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός», αν και άφησε μια αχτίδα ελπίδας, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Δανία αφήνουν να υπονοηθεί ένας μειωμένος κίνδυνος να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο σε περίπτωση μόλυνσης από την Όμικρον, σε σύγκριση με τη Δέλτα.

Στις επιμέρους μετοχές, ήταν αυτές στους τομείς των μέσων ενημέρωσης, της εξόρυξης και του λιανικού εμπορίου που κινήθηκαν σημαντικά υψηλότερα. Η S4 Capital , η Glencore και η Howden Joinery ήταν μερικές μόνο από τις μετοχές της Βρετανίας που βρέθηκαν στην κορυφή του Euro Stoxx 600.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News