ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μικρές απώλειες σε στενό trading

Στο -0,3% και τις 887 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Μικρές απώλειες σε στενό trading

Ελεγχόμενες πιέσεις δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να διατηρήσει την επαφή με τις 900 μονάδες, ελάχιστες στροφές πριν το τέλος του 2021. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.45), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση κατά 0,34% και διαμορφώνεται στις 887,68 μονάδες, χάνοντας τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (890,73 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 2,5 μονάδες (από 887,08 έως 889,54 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 13 εκατ. ευρώ (έως τις 14.45) -δείγμα της εορταστικής ραστώνης.  

Το στενό trading εξελίσσεται σε «μάχη» μεταξύ της Αegean και της ΓΕΚ Τέρνα, με την πρώτη να διολισθαίνει κατά 2% και τα 4,8 ευρώ, και τη δεύτερη να ενισχύεται κατά 1,6% και τα 9,5 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, ήπιες ρευστοποιήσεις παρατηρούνται και στις μετοχές των Coca – Cola, Jumbo, Lamda Development και Viohalco, οι οποίες σημειώνουν πτώση της τάξης του 1%. 

Από την άλλη πλευρά, πέραν της ΓΕΚ Τέρνα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχουν και οι μετοχές των Τιτάνα – ΟΤΕ, οι οποίες ενισχύονται κατά 1,4% και κατά 1%, αντίστοιχα. 

Εορταστική απραξία 

Οι επενδυτές έχουν αναμφίβολα κατεβάσει ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες, καθώς η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη απραξία συμβάλλει αρνητικά στο ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες.   

Την ίδια ώρα, η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον, το επίμονα υψηλό ενεργειακό κόστος και η σταδιακή απόσυρση της φθηνής ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες επηρεάζουν έτι περισσότερο τη μεσοπρόθεσμη τάση.  

Ο στόχος για τις εναπομείνασες συνεδριάσεις του 2021 είναι η διατήρηση της επαφής με τις 900 μονάδες, αναβάλλοντας για το επόμενο έτος την προσπάθεια προσέγγισης των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.  

Από τις αρχές του έτους, πάντως, ο Γενικός Δείκτης έχει αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ένα μέγεθος σίγουρα υποδεέστερο σε σχέση με τις προσδοκίες που υπήρχαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.   

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι εκτιμήσεις για υψηλή ανάπτυξη τόσο το 2021 όσο και το 2022, σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι σταδιακά κινούμαστε προς το οριστικό τέλος της πανδημίας, καλλιεργούν τις προϋποθέσεις για την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου εντός του 2022.  

Στο -11% η Attica Bank 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται ήπια πτωτικά, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, καθώς υποχωρεί κατά 0,77% και καθορίζεται στις 569,34 μονάδες, λίγο κάτω από το τεχνικό σημείο των 570 μονάδων.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παραμένει στη μετοχή της Attica Bank, η οποία μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή (Ellington) κατακρημνίζεται στο -11,5% και δίνει μάχη για τη διατήρηση του 0,20 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, απώλειες κατά σχεδόν 0,9% εμφανίζει η μετοχή της Eurobank, με τη μετοχή της Alpha Bank να ακολουθεί στο -0,8% και τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο -0,2%. Η μετοχή της Πειραιώς είναι αμετάβλητη στο 1,29 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 0,84% 1,058 ευρώ  
  • Attica Bank -11,57% 0,2025 ευρώ  
  • Eurobank -0,85% 0,8884 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,17% 2,9 ευρώ  
  • Πειραιώς 0% 1,297 ευρώ  

Στο -2% η Aegean   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στη μετοχή της Aegean, η οποία διολισθαίνει κατά 2% και υποχωρεί στα 4,80 ευρώ. Απώλειες κατά 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Coca – Cola, Jumbo, Lamda Development και Viohalco.  

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στον Γ.Δ. παρέχει η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία αυξάνεται κατά 1,6%, με τη μετοχή του Τιτάνα να έπεται στο +1,4%. Τέλος, η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύεται κατά 1%.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Epsilon διολισθαίνει κατά 3%, ενώ στο -2,5% βρίσκεται η μετοχή της Πλαστικά Θράκης, στο -1,6% η μετοχή της Κρι – Κρι και στο -1,3% οι μετοχές των Cenergy, Intracom και Παπουτσάνη.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.45), 37 μετοχές κινούνται ανοδικά, 60 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                       

moneyreview.gr                  

Διαβάστε επίσης:      

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ποιες ημέρες θα μείνει κλειστό – Οι αργίες του 2022  

Οίκοι αξιολόγησης: Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες για την έξοδο της Ελλάδας από το junk 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News