Business & Finance Δευτέρα 27/12/2021, 09:44
ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία: Εκ νέου πιέσεις στη λίρα, απώλειες άνω του 7% 

Τουρκία: Εκ νέου πιέσεις στη λίρα, απώλειες άνω του 7% 

Με τον χειρότερο τρόπο έχει αρχίσει η νέα εβδομάδα για την τουρκική λίρα, καθώς μετά τα σημάδια ανάκαμψης που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα έχουν επιστρέψει οι πιέσεις. 

Περί τις 09:35 ώρα Ελλάδος η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχωρεί κατά σχεδόν 7,2%, φθάνοντας στο 11.4690.

Η καθοδική αυτή αντίδραση έχει σαν αποτέλεσμα η λίρα να διαγράφει περισσότερο από το 50% των κερδών που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα, μετά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και την κυβέρνησης. 

Την περασμένη Δευτέρα, η λίρα είχε κατρακυλήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ στο 18,4, έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ωστόσο η απελευθέρωση συναλλαγματικών αποθεματικών και η φοροελάφρυνση για όσους διακρατούν λίρα, έφερε το τουρκικό νόμισμα στα επίπεδα που βρέθηκε στα μέσα Νοεμβρίου. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκείνη την ημέρα ανακοίνωσε ένα σχέδιο βάσει του οποίου το υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα θα αποζημιώσουν τις ζημίες από τις καταθέσεις που μετατράπηκαν σε λίρες έναντι ξένων νομισμάτων, πυροδοτώντας το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο ράλι του του νομίσματος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ωστόσο η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική, με την κεντρική τράπεζα να έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης από τον περασμένο Σεπτέμβριο από το 19% στο 14%, την ώρα που ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο εκτινάχθηκε στο 21,3%, δεν αφήνουν στις αγορές περιθώριο εφησυχασμού αναφορικά με την πορεία της τουρκικής οικονομίας

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Πώς απετράπη το σχέδιο διάσωσης της λίρας

Τουρκία: Οι τράπεζες «συντηρούν» το ράλι της λίρας

Ερντογάν: Σε επενδύσεις, αγορά εργασίας και παραγωγή εστιάζει η Τουρκία

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News