Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 09:48
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμικό comeback του πετρελαίου

Δυναμικό comeback του πετρελαίου

Άλμα για το πετρέλαιο, με την τιμή του άλλοτε «μαύρου χρυσού» να υπερβαίνει το όριο των 47 δολαρίων το βαρέλι, εν μέσω του κλίματος αισιοδοξίας για την έναρξη εμβολιασμού στις ΗΠΑ, αλλά και μετά την είδηση για έκρηξη σε τάνκερ στη Μέση Ανατολή, εντείνοντας τις ανησυχίες για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια στην αγορά της Νέας Υόρκης σημείωναν κέρδη άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας, έπειτα από απώλειες 0,5% στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Οι πρώτες παραδόσει των εμβολίων Pfizer-BioNTech στις ΗΠΑ αναμένονται σήμερα, μετά την έγκριση από τις αμερικανικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής. 

Την ίδια στιγμή, η έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο κοντά στο λιμάνι της Τζέντας, στη Σαουδική Αραβία, φουντώνει τις ανησυχίες για προβλήματα στην προσφορά και κλίμα έντασης στη Μέση Ανατολή. Οι τιμές του πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης έχουν ανακάμψει πάνω από 30% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, χάρη στις εξελίξεις στην ανάπτυξη του εμβολίου και τη συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ των χωρών της πετρελαϊκής συμμαχίας ΟΠΕΚ+ για την παραγωγή. Η τιμή του μπρεντ ξεπέρασε την προηγούμενη εβδομάδα το όριο των 50 δολαρίων, για πρώτη φορά σε διάστημα εννέα μηνών. Η τιμή του αμερικανικού αργού ξεπερνούσε τα 47 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το μπρεντ παρέμενε πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, με κέρδη άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγή του την επόμενη χρονιά, προσδοκώντας χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων όταν θα αναλάβει ο Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News