Κρυπτονομίσματα: Οι Βρετανοί δανείζονται για να επενδύσουν
Οι influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληρώνονται συνήθως από απατεώνες για να τους βοηθήσουν να αντλήσουν κεφάλαια
Τα κρυπτονομίσματα καθίστανται όλο και περισσότερο δημοφιλή μεταξύ των απλών καταναλωτών, καθώς η στροφή προς την αγορά τους καταγράφει μια διαρκώς αυξητική τάση.
Το ενδιαφέρον είναι τόσο έντονο, ώστε έχουν επιστρατευθεί ακόμη και διάσημοι προκειμένου να παροτρύνουν περισσότερο κόσμο να επενδύσει στα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία. Την ίδια ώρα οι Βρετανοί καταφεύγουν στην πίστωση για να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα, μια τάση που προκαλεί επιπλέον «πονοκέφαλο» στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Δάνεια και πιστωτικές κάρτες
Ένα σοβαρό ζήτημα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής αφορά το γεγονός ότι είναι πολλοί εκείνοι που ενδιαφέρονται για αυτή την αγορά και συχνά κάνουν τις πρώτες τους επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin χρησιμοποιώντας δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από τη η ρυθμιστική αρχή για το χρηματοπιστωτικό κλάδο του Ηνωμένου Βασιλείου (FCA) τον περασμένο Ιούνιο έδειξαν ότι σχεδόν 2,3 εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέχουν κρυπτονομίσματα. Το 14% από αυτούς χρησιμοποίησαν πίστωση για επενδύσουν και το 12% από αυτούς θεωρεί ότι προστατεύονται από την ρυθμιστική αρχή κάτι όμως το οποίο η FCA το αρνείται.
Δημοσκόπηση στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξήχθη τον περασμένο Ιούλιο και στην οποία συμμετείχαν 1.000 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών έδειξε ότι το 27% από αυτούς χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες για να επενδύσουν στο Dogecoin, το 17% χρησιμοποίησε φοιτητικά δάνεια και το 12% χρησιμοποίησε άλλου τύπου δάνειο
Αυτό θα μπορούσε να αποβεί σε δίκοπο μαχαίρι καθώς οι επενδυτές ενδεχομένως να υποστούν απώλειες και στη συνέχεια να δυσκολευτούν να αποπληρώσουν τα δάνεια και την πίστωση που πήραν για να κάνουν αυτές τις επενδύσεις.
Οι influencers
Για το γεγονός των διαφημίσεων, η FCA έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως και συγκεκριμένα για τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα κρυπτονομίσματα και τις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης.
Όπως είχε επισημάνει σε ομιλία του τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της FCA, Τσαρλς Ράντελ, οι influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληρώνονται συνήθως από απατεώνες για να τους βοηθήσουν να αντλήσουν κεφάλαια, κάτι που είναι καθαρή κερδοσκοπία. Ορισμένοι απλά προωθούν νομίσματα τα οποία δεν υπάρχουν είχε επισημάνει στην ομιλία του.
Σε εκείνη την ομιλία έδωσε επίσης μια άλλη πτυχή λέγοντας ότι αυτή η τεχνολογία είναι τόσο καινούργια «που δεν έχουμε δει τι θα συμβεί σε ένα πλήρη οικονομικό κύκλο. Απλώς δεν ξέρουμε πότε και πως θα τελειώσει αυτή ιστορία αλλά όπως με κάθε νέα θεωρία μπορεί να μην έχει καλό τέλος».
Ένα παράδειγμα για εκείνους που προωθούν αμφιλεγόμενα κρυπτονομίσματα, αποτελεί η περίπτωση της Κιμ Καρντάσιαν με περισσότερους από 200 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram. Νωρίτερα μέσα στο 2021, είχε διαφημίσει ένα κρυπτονόμισμα και εκείνη η διαφήμιση είχε ξεσηκώσει ένα κύμα κριτικής, όπου ειδικοί προειδοποιούσαν για το πόσες λίγες λεπτομέρειες ήταν γνωστές για το συγκεκριμένο νόμισμα.
«Αυτές δεν είναι οικονομικές συμβουλές όμως μοιράζομαι μαζί σας αυτά που μου είπαν οι φίλοι μου για το ethereum max token», ανέφερε στην ανάρτησή της.
Στην ανάρτηση υπήρχε το χάσταγκ #ad το οποίο υποδεικνύει ότι πρόκειται για πληρωμένη ανάρτηση.
«Είναι συχνό το φαινόμενο τα κρυπτονομίσματα να διαφημίζονται μέσω αναρτήσεων που προβάλουν ένα λαμπερό τρόπο ζωής και νομίζω ότι αυτή η συσχέτιση είναι πολύ επικίνδυνη και επιβλαβής για τους νέους» είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ο Μάιρον Τζόμπσον υπεύθυνος προσωπικών οικονομικών στην Interactive Investor.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους πολύ σοβαρά αυτές τις διαφημίσεις και να βεβαιώνονται ότι εξηγούν τους κινδύνους που συνδέονται με την επένδυση σε ένα τόσο ευμετάβλητο περιουσιακό στοιχείο, σύμφωνα με τον ίδιο.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
Bitcoin: Σε υψηλό δύο εβδομάδων στα 51.000 δολάρια
Ο Elon Musk εκτοξεύει και πάλι το dogecoin
ΗΠΑ: Ποιο κρυπτονόμισμα ψάχνουν στο Google οι Αμερικανοί – Και δεν είναι το Bitcoin
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News