Business & Finance Πέμπτη 23/12/2021, 19:27
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στα ύψη οι αποδόσεις – Στο 1,33% στην ελληνική 10ετία

Ομόλογα: Στα ύψη οι αποδόσεις – Στο 1,33% στην ελληνική 10ετία

Σε υψηλό επτά εβδομάδων εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου βρέθηκαν και οι ελληνικές αποδόσεις, καθώς νέες μελέτες έδειξαν ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ ηπιότερη από αρχικές μεταλλάξεις της Covid, πόρισμα που ενισχύει τόσο τις οικονομικές προοπτικές όσο και την πιο επιθετική στροφή της νομισματικής πολιτικής. 

Τα ιταλικά ομόλογα δέχθηκαν πιέσεις και από την πιθανή αλλαγή ρόλων στην ιταλική πολιτική σκηνή, δηλ. τη μετάβαση του Μάριο Ντράγκι από τον θώκο του πρωθυπουργού στην προεδρία. Η ζήτηση για κρατικά ομόλογα βαίνει μειούμενη καθώς βελτιώνεται το επενδυτικό κλίμα και περιορίζεται η ανάγκη για περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας. Ενώ ειδικοί προειδοποιούν ότι η έρευνα για τη μετάλλαξη Όμικρον βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, μελέτη από τη Νότια Αφρική δείχνει μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρής νόσησης σε άτομα που έχουν μολυνθεί από την Όμικρον έναντι της Δέλτα. 

Η Ιταλία θεωρείται από τους πλέον ευνοημένους από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και για το λόγο αυτό είναι ευάλωτη σε οιαδήποτε ένδειξη πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής. «Οι αποδόσεις αναμένεται να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω το 2022 καθοδηγούμενες από τις ΗΠΑ εν μέσω δυναμικής ανάπτυξης και κλιμάκωσης του πληθωρισμού, καθώς αρχίζει νέος κύκλος επιτοκιακών αυξήσεων», σημειώνουν αναλυτές της BofA. 

Tα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στα προ της πανδημίας επίπεδα στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ βελτιώθηκε περαιτέρω το Δεκέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία θα τρέξει με υψηλούς ρυθμούς και το 2022. 

Οι αποδόσεις του ευρώ αυξήθηκαν σε όλες τις αγορές, με πρωταγωνιστή των ιταλικών 10ετών, που εκτινάχθηκαν στο 1,146%, παρουσιάζοντας αύξηση άνω των έξι μονάδων βάσης. Από κοντά και οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών που εκτινάχθηκαν στο 1,33%, με το spread στις 162 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού ξέφυγε στο 0,58%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 58 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 38 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Το ίδιο κλίμα και στη γερμανική αγορά, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται πέντε μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο -0,243%. Οι αντίστοιχες αποδόσεις των γαλλικών και ισπανικών 10ετών ενισχύθηκαν από πέντε μονάδες βάσης. 

moneyreview.gr 
    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News