Business & Finance Παρασκευή 24/12/2021, 07:00
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες: Ηρακλής και Σίσυφος… στα NPLs

Τράπεζες: Ηρακλής και Σίσυφος… στα NPLs

Τον κίνδυνο υποτροπής στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), τα οποία μειώθηκαν από το πρόγραμμα Ηρακλής, αλλά απειλούνται ευθέως από το αβέβαιο χρονοδιάγραμμα της πανδημίας, επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, τονίζοντας ότι η βελτιωμένη εικόνα δεν δικαιολογεί εφησυχασμό. 

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ενδιάμεση νομισματική έκθεση του 2021, το απόθεμα των NPLs ανήλθε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε 20,9 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 26,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 και κατά 86,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, όταν είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο NPLs.  

Η υποχώρηση του αποθέματος των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, οφείλεται κυρίως σε πωλήσεις δανείων ύψους 26,2 δισ. ευρώ (λόγω της αξιοποίησης του προγράμματος «Ηρακλής«), και λιγότερο σε εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης, δηλαδή μέσω αναδιαρθρώσεων – ρυθμίσεων δανείων, είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων κ.λπ. 

Επίσης, στη μείωση υποβοήθησαν, μετά και τη λήξη των μέτρων αναστολής πληρωμής δόσεων, τα μέτρα των τραπεζών για διευκόλυνση των πελατών τους όσον αφορά τους όρους αποπληρωμής. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΤτΕ χαιρετίζει την προσπάθεια των τραπεζών να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού τους και να ενισχύσουν τα χρηματοοικονομικά τους μεγέθη. Σε λίγες επιμέρους περιπτώσεις (ιδίως μικρότερου μεγέθους τραπεζών), ωστόσο, απαιτείται εντατικοποίηση της προσπάθειας αυτής.  

Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες 

Από την άλλη πλευρά, δεν παραλείπει να επισημάνει τον κίνδυνο του εφησυχασμού, παραπέμποντας στις αβεβαιότητες που γεννώνται από την πανδημία του κορωνοϊού και τις μεταλλάξεις.  

«Το μέγεθος της επίπτωσης της πανδημίας, το οποίο δεν μπορεί ακόμη να ποσοτικοποιηθεί, εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί με κάποια υστέρηση, δηλαδή μετά την πλήρη άρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας» αναφέρει, χαρακτηριστικά. 

Για τον λόγο αυτό, συμπληρώνει, οι τράπεζες θα πρέπει να επανεξετάζουν συνεχώς την επάρκεια των προβλέψεων έναντι του πιστωτικού κινδύνου, καθώς και να ενισχύσουν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμής δανείων. 

Ιδιαίτερα κρίσιμο, τέλος, είναι να υπάρξει προσεκτικός σχεδιασμός του χρονοδιαγράμματος άρσης των μέτρων στήριξης που έχουν λάβει το ευρωσύστημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση και οι εποπτικές αρχές. 

Εντός του 2022 ο αντίκτυπος της πανδημίας 

Σχετικά με τη διάρθρωση των NPLs σε απόλυτα μεγέθη, τα 2/3 αφορούν επιχειρηματικά δάνεια, το 1/5 στεγαστικά και το υπόλοιπο καταναλωτικά δάνεια. Επίσης, περίπου ισόποση είναι η κατανομή όσον αφορά δανειακές συμβάσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, δάνεια αβέβαιης είσπραξης και δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών τα οποία δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί.  

Υψηλό παραμένει, ακόμη, το ποσοστό (39% του συνόλου) των NPLs που συνδέονται με ρυθμίσεις, ενώ σημαντικό μέρος των δανείων που τίθενται σε καθεστώς ρύθμισης εμφανίζουν πάλι καθυστέρηση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη συνομολόγηση της ρύθμισης.  

Δεδομένης της επίδρασης της πανδημίας, εκτιμάται ότι σημαντικό ποσοστό από τα ρυθμισμένα δάνεια θα καταγραφεί ως μη εξυπηρετούμενο το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και κατά τη διάρκεια του 2022. Μέρος επίσης από τα δάνεια που τελούν υπό καθεστώς στήριξης (π.χ. μέσω προγραμμάτων όπως το «Γέφυρα») είναι πιθανόν να καταγραφεί ως NPLs όταν παρέλθει η περίοδος διευκόλυνσης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Πώς άντεξαν οι καταθέσεις 

ΤτΕ: Άνω του 8% η ανάπτυξη – Αστάθμητοι παράγοντες πανδημία, πληθωρισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News