Το πετρέλαιο επιστρέφει δριμύτερο πριν το κλείσιμο της χρονιάς
Ακάθεκτο συνεχίζει το πετρέλαιο την ανοδική του πορεία στην οποία έχει τροχοδρομήσει το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα η τιμή του μπρεντ την προηγούμενη εβδομάδα να ξεπεράσει τα 50 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Μάρτιο και τον πανικό στις αγορές εξαιτίας του κορωνοϊού.
Το ορυκτό καύσιμο ήταν το εμπόρευμα που πληγώθηκε περισσότερο από το lockdown στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς η απαγόρευση των μετακινήσεων, ο εγκλεισμός των ανθρώπων στα σπίτια τους και η ακινητοποίηση των αεροσκαφών, προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου βύθιση στη ζήτηση για καύσιμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη του Απριλίου η τιμή του αργού σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τα οποία έληγαν την επόμενη ημέρα, πέρασε σε αρνητικό έδαφος, όταν οι στο Κάσινγκ στις ΗΠΑ ελέω της συρρικνούμενης ζήτησης δεν υπήρχαν αποθηκευτικοί χώροι να φιλοξενήσουν τα πλεονασματικά αποθέματα.
Στη συνέχεια ήρθε δεύτερο χτύπημα στην αγορά, όταν Σαουδική Αραβία και Ρωσία επιδόθηκαν σε παιχνίδια εξουσίας και σε έναν πόλεμο τιμών, ο οποίος πλήγωσε ξανά τις τιμές του μαύρου χρυσού. Εν μέσω της νέα βύθισης επανήλθε η λογική και επί της ουσίας το κοινό συμφέρον των χωρών παραγωγών.
Σε συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και οι χώρες σύμμαχοι όπως η Ρωσία, αποφασίζεται να εφαρμοσθούν περικοπές στην ημερήσια παραγωγή το ύψος των οποίων καθορίστηκε στο ρεκόρ των 9.7 εκατ. βαρελιών την ημέρα (bpd).
Την ίδια ώρα η εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη και το κλείσιμο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων εξαιτίας αυτής, ελαφραίνει την αγορά από σχεδόν 1,1 εκατ. bpd.
Με την ημερήσια παραγωγή σε επίπεδα που θυμίζουν πρότερες δεκαετίες και το πρώτο κύμα όπως εξελίχθηκε του κορωνοϊού να έχει σχεδόν εξαλειφθεί, αρχίζει η σταδιακή ανάκαμψη του πετρελαίου.
Ωστόσο ο στόλος των αεροπορικών εταιρειών παραμένει σχεδόν καθηλωμένος στο έδαφος, ενώ και οι μετακινήσεις μέσα στο καλοκαίρι διακρίνονται αν μη τι άλλο από μια διστακτικότητα.
Στην Ασία όπου η πανδημία αναχαιτίσθηκε πιο άμεσα και αποτελεσματικά από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η ζωή επέστρεψε σε σχετικά κανονικούς ρυθμούς. Το καλοκαίρι η ζήτηση των καυσίμων σημειώνει μια αναιμική άνοδο βοηθούμενη κυρίως από την Ασία, για να έρθει ο Σεπτέμβριος και να κάνει ξανά την εμφάνισή του ο κορωνοϊός.
Τον Οκτώβριο αρχίζουν να υιοθετούνται νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού και οι τιμές παίρνουν ξανά την κατιούσα.
Οι τιμές του μπρεντ και του αργού πέφτουν κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι και η αγορά αρχίζει να αισθάνεται ότι βιώνει ένα deja vu.
Όμως κι ενώ τα μέτρα αρχίζουν να γίνονται πιο αυστηρά, οι πρώτες αναφορές ότι οι δοκιμές από τα υποψήφια εμβόλια βαίνουν καλώς, αρχίζουν να διαγράφουν ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.
Σε αυτή την αισιοδοξία τα αντανακλαστικά της αγοράς πετρελαίου λειτούργησαν άμεσα και οι τιμές αντιστρέφουν πορεία και αρχίζουν την αναρρίχησή τους για να φθάσει την περασμένη εβδομάδα το μπρεντ τα 50 δολάρια το βαρέλι.
Όμως ποια αναμένεται να είναι η πορεία από εδώ και έπειτα;
«Αυτή τη στιγμή, το πετρέλαιο έχει βρει στήριξη από αυτό το πολλά υποσχόμενο μέλλον», αναφέρει ο Βίκτο Σαμ, αντιπρόεδρος ενεργειακών συμβούλων της IHS Markit στη Σιγκαπούρη. «Παράλληλα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον άμεσο «σκοτεινό» χειμώνα παρέα με τον κορωνοϊό».
Παράλληλα δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι από 1ης Ιανουαρίου όπως επισημαίνει, 500.000 bpd θα προστεθούν στην αγορά στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ για χαλάρωση των ημερήσιων περικοπών παραγωγής.
Από τη μεριά του ο Μάικλ Τραν αναλυτής στην RBC Capital Markets, αναφέρει ότι «καταγράφηκε μια αλλαγή στην αγορά πετρελαίου. Οι κερδοσκόποι αγοράζουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και τα κρατούν, φοβούμνοι ότι θα χάσουν ένα ακόμη ράλι των τιμών».
Στις αρχές του 2021, δισεκατομμύρια δολάρια επενδυμένα σε εμπορεύματα θα επηρεαστούν από την ευρύτερη εξισορρόπηση των χαρτοφυλακίων. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να προσελκύσει εισροές έως και 8 δισ. δολαρίων στην αγορά του πετρελαίου, σύμφωνα με την Citigroup, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News