Business & Finance Δευτέρα 20/12/2021, 19:25
ΑΓΟΡΕΣ

«Κόλλησαν» Όμικρον οι αγορές στην Ευρώπη

«Κόλλησαν» Όμικρον οι αγορές στην Ευρώπη

Υπό μπαράζ πιέσεων βρέθηκαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς η τάχιστη εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον ενίσχυσε τους φόβους για επαναφορά των περιοριστικών μέτρων. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, για παράδειγμα, υποχώρησε κατά 1,4% και βρέθηκε στις 467 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφθασαν έως και το 2,5%. Ο κλάδος των αυτοκινήτων ήταν ο μεγάλος χαμένος της ημέρας, με την πτώση να καθορίζεται στο 2,7%. 

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισε η πλειονότητα των αγορών, με τον γερμανικό DAX να κλείνει στο -1,9% και τις 15.239 μονάδες, τον βρετανικό FTSE 100 στο -1% και τις 7.198 μονάδες και τον γαλλικό CAC 40 στο -0,82% και τις 6.870 μονάδες. 

Ίδια η εικόνα και στην περιφέρεια, όπου ο ιταλικός FTSE MIB τερμάτισε στο -1,63% και τις 26.177 μονάδες, ο ισπανικός IBEX στο -0,83% και τις 8.242 μονάδες, και ο πορτογαλικός PSI 20 στο -1% και τις 5.385 μονάδες. 

Ο φόβος για την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, φαίνεται ότι τρομάζει τους επενδυτές σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, επηρεάζοντας αναντίρρητα και την ελληνική αγορά.   

Άλλωστε, η μία χώρα μετά την άλλη αναγκάζεται να λάβει έκτακτα μέτρα (η Ολλανδία επιβάλλει ολικό lockdown έως τα μέσα Ιανουαρίου), ενόσω τα νέα κρούσματα αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς.   

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι μολύνσεις με την Όμικρον διπλασιάζονται κάθε 1,5 με 3 ημέρες, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής. 

Στο μεταξύ, πηγή ανησυχίας αποτελεί και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να συνεχίζουν το ράλι, εν μέσω των χαμηλών θερμοκρασιών, της υψηλής ζήτησης και των χαμηλών αποθεμάτων. 

Αυτή η κατάσταση, όπως είναι εύλογο, επηρεάζει αρνητικά και τον πληθωρισμό, προκαλώντας κύμα ανατιμήσεων σε μια σειρά βασικών αγαθών και υπηρεσιών. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Στροφή στην ασφάλεια – Σε χαμηλό 2 εβδομάδων οι αποδόσεις των γερμανικών

Χρηματιστήριο: Κυρίαρχη η Όμικρον – Θολές στον ορίζοντα οι 900 μονάδες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News