ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κυρίαρχη η Όμικρον – Θολές στον ορίζοντα οι 900 μονάδες

Στο -1,19% και τις 876 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Κυρίαρχη η Όμικρον – Θολές στον ορίζοντα οι 900 μονάδες

Στο «κόκκινο» έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απώλεσε τα στηρίγματα των 880 μονάδων, θέτοντας σε κίνδυνο τον κινητό μέσο όρο (ΚΜΟ) των τελευταίων 200 ημερών (869 μονάδες), εν μέσω της γενικευμένης ανησυχίας για τη μετάλλαξη Όμικρον.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική πτώση κατά 1,19% και υποχώρησε στις 876,93 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 10,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (887,50 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 12 μονάδες (από 865,49 έως 877,40 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 42 εκατομμύρια ευρώ, δείγμα και της επενδυτικής ατολμίας. 

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, η οποία διολίσθησε άνω του 2,5% και βρέθηκε κάτω από τα 29 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια να τερματίζουν στο -3% και στο 2%, αντίστοιχα. 

Από εκεί και πέρα, απώλειες κατά 2,8% εμφάνισε η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε απώλειες άνω του 2%. Οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά κατά 1%.

Ενδεικτικό του εύρους των ρευστοποιήσεων ήταν το γεγονός ότι από τα blue chips, μόλις πέντε γλίτωσαν το αρνητικό έδαφος (Jumbo, Lamda Development, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ).

Εξάπλωση του φόβου 

Ο φόβος για την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, φαίνεται ότι τρομάζει τους επενδυτές σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, επηρεάζοντας αναντίρρητα και την εγχώρια αγορά.  

Άλλωστε, η μία χώρα μετά την άλλη αναγκάζεται να λάβει έκτακτα μέτρα (η Ολλανδία επιβάλλει ολικό lockdown έως τα μέσα Ιανουαρίου), ενόσω τα νέα κρούσματα αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς.  

Όλη αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται και στις χρηματαγορές της Ευρώπης, με τον Stoxx 600 να διολισθαίνει στο -1,4% και τις 467 μονάδες, ενώ απώλειες άνω του 1,5% εμφανίζουν ο γερμανικός DAX και ο ιταλικός FTSE MIB.  

Ίδια η εικόνα και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να χάνει τουλάχιστον 600 μονάδες (-1,7%) και τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να περιορίζεται κατά 225 μονάδες (-1,5%). 

Η Λεωφόρος Αθηνών, από την πλευρά της, προσπάθησε εν μέρει να ελέγξει το εύρος και τη δυναμική των ρευστοποιήσεων, οι οποίες από το πρωί είχαν θέσει σε κίνδυνο τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών. 

Εντέλει, προς το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτες «μάζεψε» τη ζημιά και έκλεισε άνω των 870 μονάδων, μακριά από το χαμηλό ημέρας, το οποίο καθορίστηκε στις 865 μονάδες.  

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καθολικό lockdown, ενώ ήδη καταγράφονται τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης στους αριθμούς των νέων λοιμώξεων και των διασωληνώσεων. 

Απώλειες άνω του 2% για την ΕΤΕ  

Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων (όπως συμβαίνει κυρίως σε αυτές τις περιπτώσεις), καθώς διολίσθησε κατά 1,38% και τερμάτισε στις 556,95 μονάδες, χάνοντας τα στηρίγματα των 560 μονάδων.  

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, υποχωρώντας κατά 2,2% και τα 2,78 ευρώ. Κατά 4,2% κατρακύλησε και η μετοχή της Attica Bank, η οποία βρέθηκε στα επίπεδα του 0,32 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές εμφάνισαν απώλειες της τάξης του 1%, με τη μετοχή της Eurobank να κλείνει στο 0,87 ευρώ, τη μετοχή της Alpha Bank στο 1,03 ευρώ και τη μετοχή της Πειραιώς στο 1,29 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -1,15% 1,03 ευρώ  
  • Attica Bank -4,20% 0,3195 ευρώ  
  • Eurobank -1,11% 0,8698 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -2,18% 2,788 ευρώ  
  • Πειραιώς -1,07% 1,29 ευρώ  

Στο κόκκινο το ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι, με τη μετοχή της Coca – Cola να διολισθαίνει κατά 2,6% και να κατέρχεται των 29 ευρώ. Κατά 3% υποχώρησε και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ. 

Επιπλέον, η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στο -2,8% και τα 9,2 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Quest Συμμετοχών, Viohalco, Αegean, Eλληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ παρουσίασαν πτώση κατά τουλάχιστον 1,5%.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Ικτίνος έχασε 3,1%, ενώ με απώλειες κοντά στο 4% τερμάτισε η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής. Στον αντίποδα, η μετοχή της Epsilon ενισχύθηκε κατά 2,3%. 

Συνολικά, μόλις 27 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 73 μετοχές σημείωσαν απώλειες, ενώ 16 παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,9 δισ. ευρώ.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς            

moneyreview.gr       

Διαβάστε επίσης:    

Εθνική Τράπεζα: Ολοκληρώθηκε και επίσημα η συναλλαγή «Frontier»  

Cenergy: Προς οριστικοποίηση οι όροι για τη δημιουργία εργοστασίου στις ΗΠΑ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News