Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις – Η αγορά αξιολογεί τις νέες νομισματικές πολιτικές
Σε πτώση γύρισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, καθώς η αγορά προσπάθησε να αποτιμήσει τις νέες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών κρίνοντας ότι η μείωση των πανδημικών μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ συνάδει τελικά με τις προσδοκίες των επενδυτών.
Το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε στα ύψη στη συνεδρίαση της Πέμπτης, από τη στιγμή που η Τράπεζα της Βρετανίας έγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα χώρας του G7 που προχώρησε σε επιτοκιακή αύξηση, λίγες μόλις ώρες αφότου η ΕΚΤ αποφάσισε να περιορίσει τα μέτρα στήριξης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε 2,5 μονάδες βάσης, στο -0,37%.
Σε μία δεύτερη ανάγνωση της νέας πολιτικής της ΕΚΤ, αναλυτές της Commerzbank θεωρούν τελικά απίθανη μία επιτοκιακή αύξηση το επόμενο έτος, παρότι η ευελιξία που εμπεριέχεται στο λεξιλόγιο της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ δεν ακούγεται και τόσο καθησυχαστική για την ευρωπεριφέρεια. Η θέση αυτή αντανακλάται στις αποδόσεις και στα spread της ευρωπεριφέρειας που εκτινάχθηκαν στα ύψη αμέσως μετά την απόφαση της ΕΚΤ, παρότι στην χθεσινή συνεδρίαση “πήραν μία ανάσα”, όπως ήταν αναμενόμενο.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 0,91%. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, το κόστος δανεισμού στην ελληνική 10ετία παρέμεινε αμετάβλητο στο 1,19% με το spread να ενισχύεται ελαφρώς στις 161 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του πενταετούς αυξήθηκε ελαφρώς στο 0,42%. Πιο περιορισμένος και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθηκε στα 84 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 42 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.
Ο Άντριαν Χίλτον της Columbia Threadneedle Investments ανέφερε ότι οι κεντρικές τράπεζες επέλεξαν να εστιάσουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας τους ως προς την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. “Ο χρόνος θα δείξει εάν η μεταστροφή αυτή είναι δικαιολογημένη, όμως τα χαμηλά επίπεδα των μακροπρόθεσμων ομολογιακών αποδόσεων υποδηλώνουν ότι η αγορά είναι μέχρι στιγμής απρόθυμη να προεξοφλήσει ένα καθεστώς σταθερά αυξανόμενων αποδόσεων”, λέει χαρακτηριστικά.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, μίλησε για ένα νέο καθεστώς πληθωρισμού μετά τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών, με τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής σε Γερμανία, Πορτογαλία και Λιθουανία να προειδοποιοιύν για υποτίμηση των πληθωριστικών κινδύνων. Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές της Barclays αναμένουν ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να αποκλίνει από τις ποσοστώσεις της που ισχύουν για τις χώρες, γνωστές ως “κλείδα κεφαλαίου”, που αντανακλούν την αναλογία της κάθε χώρας σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό της και το ΑΕΠ της.
Την ίδια στιγμή, στοιχεία της Refinitiv Lipper έδειξαν ότι στα ομολογιακά αμοιβαία των ΗΠΑ σημειώθηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 15 Δεκεμβρίου εκροές ύψους 7,48 δισ.δολαρίων, οι μεγαλύτερες από τις αρχές Απριλίου του 2020.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News