Wall Street: Εντυπωσιακή ανάκαμψη για τα blue chips – Μετριάζονται οι ανησυχίες
Σε ράλι επιδόθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές, με το Dow Jones να καλύπτει όλες τις απώλειες των προηγούμενων εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται λιγότερο ανήσυχοι για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον.
Ο Dow ενισχύθηκε 646 μονάδες ή 1,9%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,93% και ο S&P 500 1,2%. Προβάδισμα είχαν οι μετοχές που συνδέονται με την επανεκκίνηση της οικονομίες, με τα blue chips General Electric, Boeing και Chevron να ενισχύονται 4%, 3% και άνω του 2% αντίστοιχα.
Τη μεγαλύτερη άνοδο ωστόσο κατέγραψε ο κλάδος ψυχαγωγίας και φιλοξενίας. Οι αεροπορικές United Airlines και Delta «είδαν» τις μετοχές τους να εκτινάσσονται 10% και 8% αντίστοιχα, οι όμιλοι κρουαζιέρας σημείωσαν κέρδη 10% και 11%, ενώ οι μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων Wynn Resorts, Μarriott και Hilton κατέγραψαν κέρδη 8%, 4% και 3% αντίστοιχα.
Σε άνοδο και ο κλάδος ενέργειας, μετά το άλμα περίπου 5% των τιμών πετρελαίου.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του κορυφαίου Αμερικανού επιδημιολόγου Δρ Αντονι Φάουτσι το βράδυ της Κυριακής, ο οποίος είπε ότι τα αρχικά στοιχεία για τη μετάλλαξη Όμικρον είναι ενθαρρυντικά. «Αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα, η νέα μετάλλαξη δεν μοιάζει να προκαλεί νόσηση με υψηλό βαθμό βαρύτητας. Μέχρι τώρα, οι ενδείξεις για τη σοβαρότητα είναι λιγάκι ενθαρρυντικές», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, οι αναφορές από τη Νότια Αφρική κάνουν λόγο ότι η ταχύτητα διασποράς του νέου στελέχους δεν έχει συνοδευτεί και από κατακόρυφη αύξηση των νοσηλειών.
Ωστόσο, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας, αν και ακολούθησε στην άνοδο, ενισχύθηκε λιγότερο από τους δύο άλλους δείκτες, δεχόμενος πιέσεις από τις μετοχές υγείας και τεχνολογίας. Η Moderna, η μετοχή με τη μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη, έκανε βουτιά 15%, ενώ και οι μετοχές των AMD και Νvidia υποχώρησαν 4% και 3% αντίστοιχα. Σε πτώση 2% και η μετοχή της Tesla.
Το επενδυτικό κλίμα τονώθηκε και από την ανακοίνωση ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας χορήγησε νέα ρευστότητα ύψους 188 δισ.δολαρίων στις τράπεζες, μειώνοντας στο μισό το δείκτη των αποθεματικών τους, κίνηση που ουσιαστικά έδωσε έναυσμα στις επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα στην Κίνα.
Από τις 26 Νοεμβρίου οι κορυφαίοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις εν μέσω ανησυχιών για τη μετάλλαξη Όμικρον αλλά και τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Φέντεραλ Ριζέρβ, μετά τις πιο επιθετικές δηλώσεις του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ για επιτάχυνση του tapering για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
«Εάν σημερινή δυναμική των blue chips μπορεί να αποτελέσει ένδειξη σταθεροποίησης, τότε προφανώς θα προσφέρει και στην υπόλοιπη αγορά τη δυνατότητα να αρχίσει να έχει ξανά εμπιστοσύνη», αναφέρει ο Ρόμπερτ Πάβλικ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Dakota Wealth Management.
H Goldman Sachs υποβάθμισε το Σάββατο τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο 3,8% για το 2022, επικαλούμενη τους κινδύνους και την αβεβαιότητα γύρω από τη νέα μετάλλαξη. Οι επενδυτές αρχίζουν ήδη να προετοιμάζονται και για πιθανό αντίκτυπο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, ειδικά μεταξύ των ομίλων λιανικής, εστιατορίων και ταξιδιωτικού κλάδου.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News