Πρώτο κρούσμα Όμικρον… στη Wall Street: Βουτιά 500 μονάδων – Σε υψηλό 2 ετών ο δείκτης φόβου
Υπό αυξημένες πιέσεις τελούν οι αγορές μετοχών διεθνώς, με τους επενδυτές να προχωρούν σε νέο γύρο ρευστοποιήσεων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, κάτι που καθιστά τη χθεσινή ανοδική αντίδραση ως μια μίνι «παρένθεση» στην αναταραχή των τελευταίων ημερών.
Το κλίμα, όπως είναι εύλογο, έχει «χαλάσει» από τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων. Ήδη, εξάλλου, ολοένα και περισσότερες χώρες αναγκάζονται να αυστηριοποιήσουν τους ελέγχους.
Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve περί επίσπευσης της διαδικασίας απόσυρσης των υποστηρικτικών νομισματικών μέτρων, παρά το δ’ κύμα του κορωνοϊού, έρχονται να εντείνουν τις πιέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά περίπου 500 μονάδες και διολισθαίνει στις 34.654 μονάδες (-1,3%), ενώ στα ίδια επίπεδα καθορίζεται η πτώση και για τους δείκτες Nasdaq (1,34%) – S&P 500 (1,33%), οι οποίοι μειώνονται στις 15.568 και τις 4.591 μονάδες, αντίστοιχα.
«Η οικονομία είναι πολύ ισχυρή, οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υψηλές και κατά τη γνώμη μου πρέπει να εξετάσουμε την επιτάχυνση του tapering, ίσως μερικούς μήνες γρηγορότερα. Νομίζω ότι θα συζητήσουμε το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας» δήλωσε προ ολίγου ο Τζερόμ Πάουλ, πυροδοτώντας ένα νέο κύμα ανησυχιών.
Κι αυτό, διότι οι επενδυτές δεν επιθυμούν την άμεση απόσυρση της φθηνής ρευστότητας από τις αγορές, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κινείται σε υψηλό πολλών ετών, επικαλούμενοι τους κινδύνους που απορρέουν για την οικονομική ανάκαμψη από τη μετάλλαξη Όμικρον.
«Οι επενδυτές περίμεναν ότι ο Πάουελ θα τρέξει να καλύψει τις ανησυχίες για την Όμικρον. Όμως, αυτός δεν το έκανε και προανήγγειλε ένα ταχύτερο tapering» σχολιάζει ο Mike Bailey, επικεφαλής της FBB Capital, μιλώντας στο Bloomberg.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Νοέμβριο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προανήγγειλε την σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, σε μια προσπάθεια ανακοπής των πληθωριστικών πιέσεων και ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, φαίνεται ότι οι κεντρικές τράπεζες καλούνται να ισορροπήσουν πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, καθώς στην αντίπερα όχθη του υψηλού πληθωρισμού βρίσκεται η υγειονομική κρίση και η πιθανότητα επαναφοράς των lockdowns.
«Οι αγορές εστιάζουν στις ειδήσεις για την Όμικρον» τονίζει ο Jim Paulsen, αναλυτής της Leuthold Group. «Θα πρέπει να περιμένουμε όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό που λέει ότι τα εμβόλια δεν θα δουλεύουν και δεν θα έχουμε ανοσία» γράφει, από την πλευρά του, ο Jim Cramer στο CNBC.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης φόβου στη Wall Street, γνωστός και ως VIX, παραμένει σταθερά άνω των 40 μονάδων, έχοντας καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2020.
Ίδια είναι η «εικόνα» και στην Ευρώπη, με τις μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου να διολισθαίνουν κατά σχεδόν 2% και να οδηγούν τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στο -0,5% και τις 465 μονάδες. Οι διακυμάνσεις στις κυριότερες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου:
- DAX -0,7% 15.174 μονάδες
- FTSE 100 -0,3% 7.090 μονάδες
- CAC 40 -0,8% 6.721 μονάδες
- FTSE MIB -0,5% 25.900 μονάδες
- ΙΒΕΧ 35 -1,1% 8.356 μονάδες
- PSI 20 -0,5% 5.433 μονάδες
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Xρηματιστήριο: Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 870 μονάδων – Απώλειες 3% τον Νοέμβριο
Capital Economics για μετάλλαξη Όμικρον: Τι θα κοστίσει στην Ευρώπη
Capital Economics: Τι σημαίνει η νέα μετάλλαξη για οικονομίες, αγορές, κεντρικές τράπεζες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News