Αγορές: Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές με «βαρίδι» τη μετάλλαξη – Στροφή στην ασφάλεια
Μαζική στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια προκάλεσε η νέα νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, που φέρνει στην επιφάνεια μνήμες από την «τέλεια καταιγίδα» των αρχών του 2020, όταν είχε «χτυπήσει» το πρώτο κύμα της πανδημίας, με τις μετοχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και με το πετρέλαιο να ακολουθεί κατά πόδας. Οι επενδυτές αναζήτησαν διέξοδο στα ασφαλή καταφύγια, όπως κρατικά ομόλογα, ιαπωνικό γιέν, ελβετικό φράγκο και χρυσό.
Oι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης, παρότι δεν έκρυψαν την ανησυχία τους, αναγνωρίζοντας ότι η νέα μετάλλαξη αποτελεί πηγή αβεβαιότητας, δεν θεωρούν τουλάχιστον προς το παρόν ότι ο αντίκτυπος στην οικονομία θα είναι σοβαρός, ακόμη και εάν χρειαστεί να ληφθούν περιοριστικά μέτρα.
Η Wall Street έκλεισε σε «βαθύ κόκκινο», με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν την χειρότερη επίδοση σε ημέρα Black Friday τα τελευταία 50 χρόνια, με απώλειες άνω του 2% και με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχεται ο κλάδος ταξιδίου, τραπεζών και εμπορευμάτων. Προς στιγμή μάλιστα, ο Dow Jones έφθασε να παρουσιάζει απώλειες κοντά στις 1.000 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 3,5%, ενώ οι S&P 500 και Dow κατέγραψαν απώλειες 2,2% και 2% αντίστοιχα.
Tα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γνώρισαν την χειρότερη συνεδρίαση από τον Ιούνιο του 2020, με τον δείκτη STOXX 600 να καταγράφει απώλειες κοντά στο 4% και με το δείκτη μεταβλητότητας να αγγίζει υψηλό 10μήνου. Με τις σημερινές απώλειες, η πτώση του δείκτη σε εβδομαδιαία βάση έφθασε το 4,5%. Σε ελεύθερη πτώση και οι επιμέρους βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με τον CAC 40 στο Παρίσι να βουλιάζει 4,8%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο 3,6%, τον DAX στην Φρανκφούρτη 4,2% και τον IBEX στη Μαδρίτη 5%.
Το βαρύτερο «χτύπημα» υπέστησαν οι μετοχές του κλάδου ταξιδίων και ψυχαγωγίας, καθώς θα είναι και οι πρώτοι που θα επηρεαστούν από την επιβολή νέων μέτρων, με αποτέλεσμα να βυθιστούν 8,8% στο χειρότερο sell off από το Μάρτιο του 2020. Ηδη, η Βρετανία ανακοίνωσε προσωρινή απαγόρευση των πτήσεων από τη Νότια Αφρική και κάποιες γειτονικές χώρες, ενώ και η Ε.Ε. σχεδιάζει να προβεί σε αντίστοιχες κινήσεις. Την χειρότερη επίδοση της εβδομάδας παρουσίασαν οι μετοχές από τον κλάδο ταξιδίων με πτώση 13,6%.
Η πτώση των ομολογιακών αποδόσεων άσκησε πιέσεις στις τράπεζες, οι οποίες υποχώρησαν 6,9%. Ακολουθεί ο πετρελαϊκός κλάδος με απώλειες 5,8%, ενώ ο μεταλλευτικός έχασε 5% της αξίας του. Σχετικά ήπιες ήταν οι απώλειες της τεχνολογίας, του κλάδου υγείας και κοινής ωφελείας.
Πετρέλαιο
Από κοντά και το πετρέλαιο, με τις τιμές σε ελεύθερη πτώση, με «βουτιά» της τάξης των 10 δολαρίων στη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση από τον Απρίλιο του 2020, καθώς στις ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού έρχεται να προστεθεί και η προοπτική ακόμη μεγαλύτερου πλεονάσματος στην παραγωγή στο πρώτο τρίμηνο του 2022.
Η τιμή brent στο Λονδίνο κατακρημνίστηκε στα 73 δολάρια το βαρέλι, με πτώση περίπου 12%, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού έπεσε κάτω από τα 69 δολάιρα το βαρέλι με βουτιά 13%. Και οι δύο τιμές καταγράφουν απώλειες για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα, στο πιο απότομο καθοδικό σερί από τον Απρίλιο του 2020, όταν είχε συμβεί η μεγάλη «αιμορραγία» με το αργό να διολισθαίνει σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Αυτό που παρακολουθούν πλέον οι traders στην αγορά είναι εάν το brent υποχωρήσει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, σε μία εξέλιξη που θα άνοιγε το δρόμο για νέες ρευστοποιήσεις, παρότι ο ΟΠΕΚ+ βρίσκεται σε επαγρύπνηση και έτοιμος να παρέμβει ανά πάσα στιγμή στην αγορά, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Στροφή στο ασφαλές ενεργητικό
Μέσα σε αυτή τη «δίνη» των απωλειών, οι επενδυτές αγόρασαν μαζικά κρατικά ομόλογα τα οποία είχαν εγκαταλείψει τον τελευταίο καιρό, υπό τον φόβο μίας πιο γρήγορης αύξησης των επιτοκίων από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε εννέα μονάδες βάσης στο -0,33%, ενώ στην ευρωπεριφέρεια η απόδοση, ενώ στην ευρωπεριφέρεια η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διολίσθησε κάτω από το 1%. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του ελληνικού 10ετους περιορίστηκε στο 1,28% και του πενταετούς στο 0,39%. Σε αποκλιμάκωση 7 έως 10 μονάδων βάσης και οι αποδόσεις σε ολόκληρη την καμπύλη των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Την ίδια στιγμή, οι αγορές αναδιπλώθηκαν όσον αφορά στα στοιχήματά τους για πιο γρήγορα του αναμενομένου επιτοκιακές αυξήσεις στη διάρκεια του 2022, γεγονός που άσκησε πιέσεις στο δείκτη δολαρίου. Οι χρηματαγορές δεν αναμένουν πλέον αύξηση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ έως τον Ιούνιο του 2022, ούτε προεξοφλούν πλέον επιτοκιακή αύξηση των 10 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ έως τα τέλη του 2022, όπως περίμεναν μέχρι πριν από λίγες μόλις ημέρες.
Το ευρώ ανέκαμψε ελαφρώς από την χθεσινή συνεδρίαση, ενώ ο μεγάλος κερδισμένος ήταν το ιαπωνικό γιέν και το ελβετικό φράγκο που ενισχύθηκαν περίπου 1% έναντι του δολαρίου. Το ελβετικό φράγκο εκτινάχθηκε δε σε υψηλό εξαετίας έναντι του ευρώ.
Αντίθετα, το bitcoin κατέγραψε πτώση της τάξης του 7,5%, διαμορφούμενο στα 54.450 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinMarketCap.
Αφρικανικός ιός στο ελληνικό χρηματιστήριο – Η χειρότερη συνεδρίαση του 2021
Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο αποχαιρέτισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο «βούλιαξε» άνω του 4% και υπαναχώρησε στα επίπεδα των 860 μονάδων, ως απόρροια του ευρύτερου sell off σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.
Οι ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη της Αφρικής προκάλεσαν ένα ντόμινο ρευστοποιήσεων, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να καταγράψει τόσο τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες του 2021, όσο και τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες του έτους.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ισχυρότατη πτώση κατά 4,45% και κατακρημνίστηκε στις 858,93 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Ιουλίου, χάνοντας 40 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (898,97 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 25 μονάδες (από 857,92 έως 892,51 μονάδες), με την πτώση μάλιστα να πραγματοποιείται με υψηλό τζίρο συναλλαγών, ο οποίος ξεπέρασε τα 118 εκατομμύρια ευρώ.
Οι εντονότερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία απώλεσε άνω του 8% και οπισθοχώρησε στο επίπεδο του 1 ευρώ. Κατά περίπου 8% διολίσθησε και η μετοχή της Πειραιώς, με τις μετοχές των Eurobank – Εθνικής Τράπεζας να ακολουθούν στο -5%.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Aegean έχασε άνω του 6,5% της αξίας της, καθώς ο κλάδος των αερομεταφορών θεωρείται εξαιρετικά ευάλωτος στο ενδεχόμενο επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων.
Απώλειες άνω του 4% εμφάνισαν επίσης, οι μετοχές των Lamda Development, Τιτανα, Viohalco, Coca – Cola, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Μytilienos, OΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
Ενδεικτικό της έντασης και της έκτασης των ρευστοποιήσεων είναι το γεγονός ότι από τα blue chips, ούτε ένα δεν τερμάτισε σε θετικό έδαφος, ενώ σε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό μόλις 14 μετοχές γλίτωσαν το αρνητικό πρόσημο.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Capital Economics: Τι σημαίνει η νέα μετάλλαξη για οικονομία, αγορές, κεντρικές τράπεζες
Χρηματιστήριο: Ποιές μετοχές δέχονται το ισχυρότερο sell off
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News