Τράπεζες καλούν ΕΚΤ: Ρίξτε γερμανικά ομόλογα στην αγορά – Θα στερέψει από μετρητά
Τα ραντάρ της ΕΚΤ κατά πώς φαίνεται δεν μένουν αδρανή στις εκκλήσεις
Πιέσεις από τους τραπεζίτες ανά την Ευρωζώνη δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ζητώντας να απελευθερώσει γερμανικά κρατικά ομόλογα. Την έκκληση αυτή απευθύνουν προειδοποιώντας παράλληλα ότι σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν ελλείψεις στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων και υπάρχει ο κίνδυνος η ΕΚΤ να υπονομεύσει τις δικές της προσπάθειες και μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Δεδομένου ότι οι γερμανικοί τίτλοι χρέους είναι οι ασφαλέστεροι στην Ευρωζώνη, αφενός αποτελούν τον πυρήνα της ευρωπαϊκής αγοράς, αφετέρου τυγχάνουν της μεγαλύτερης χρήσης ως εγγύηση σε καλυμμένες συναλλαγές ειδικότερα σε αυτές των οίκων εκκαθάρισης.
Ωστόσο, με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά την πανδημία και τις αθρόες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, σε μια αγορά με συνολική αξία περί των 8,3 τρισ. ευρώ παρατηρείται έλλειψη των γερμανικών bund. Κι αυτό συμβαίνει διότι η ΕΚΤ έχει απορροφήσει σχεδόν το ένα τρίτο του κυκλοφορούντος χρέους της Γερμανίας στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ), ύψους 18 τρισ. ευρώ.
Αυτό που συμβαίνει επί της παρούσης, είναι η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων να έχει «στερέψει» από κρατικούς τίτλους χρέους. Την έλλειψη αυτή τη νιώθουν περισσότερο οι χρηματιστές στην αγορά των repos οι οποίοι χρησιμοποιούν κρατικά ομόλογα για να δανειστούν μετρητά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, τη δεδομένη στιγμή οι επενδυτές πληρώνουν 0,99% για δίμηνο δανεισμό γερμανικών ομολόγων έναντι μετρητών, όταν πριν από δύο μήνες το κόστος αυτό διαμορφωνόταν στο 0,6%.
Εν μέσω της αύξησης αυτής, οι τραπεζίτες ασκούν πιέσεις στην ΕΚΤ και στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας να διοχετεύσουν περισσότερα ομόλογα, διότι αυτή η έλλειψη απελεί ακόμη και την ύπαρξη επενδυτικών ταμείων ακόμη και τραπεζών.
Αν μια μεγάλη τράπεζα ή ένα fund δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, η άλλη πλευρά θα πρέπει να θέσει σε αθέτηση την τράπεζα ή το επενδυτικό ταμείο και θα ακολουθήσει στη συνέχεια ένα κύμα αθετήσεων», τονίζει ο Γκοντφράιντ Ντε Βιντς, ανώτερος σύμβουλος στην International Capital Market Association.
Η έλλειψη των γερμανικών κρατικών ομολόγων, πυροδοτεί μια γενικευμένη αύξηση στο κόστος δανεισμού, κάτι που υπονομεύει την διευκολυντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Επί της παρούσης το premium των γερμανικών ομολόγων έναντι των swaps βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από την κορύφωσή του στην περίοδο της πανδημίας, ενώ το περιθώριο των αποδόσεων των εταιρικών ομολόγων επίσης έχει αρχίσει να διευρύνεται.
Οι εξελίξεις αυτές είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν έναν προβληματισμό στους αξιωματούχους της ΕΚΤ, καθώς βρίσκονται στο στάδιο της μείωσης του ρυθμού του ΡΕΡΡ χωρίς όμως να διαταράξουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο Πίτερ Τσάγουελ στρατηγικός αναλυτής στη Mizuho μιλώντας υποθετικά, υποστηρίζει ότι αν εργαζόταν στην ΕΚΤ θα φρόντιζε ούτως ώστε να μην ασκούνταν πιέσεις στην αγορά των ομολόγων.
Πάντως τα ραντάρ της ΕΚΤ κατά πώς φαίνεται δεν μένουν αδρανή, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα διπλασίασε το ποσό σε ομόλογα που μπορούν να δανείζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης έναντι μετρητών, στα 150 δισ. ευρώ από τα 75 δισ. ευρώ.
Ωστόσο οι αναλυτές τονίζουν ότι η απόφαση αυτή από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα, από τη στιγμή που οι τράπεζες είναι αντιμέτωπες με μια σειρά περιορισμών αναφορικά με το πόσα ομόλογα μπορούν να δανεισθούν.
Η αντιστάθμιση είναι το πραγματικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον Τζουζέπε Μαραφίνο, στρατηγικό αναλυτή για το σταθερό εισόδημα στη Barclays Investment Bank.
«Αν δούμε πολλές αποτυχημένες συναλλαγές, θεωρούμε ότι η Bundesbank και οι υπόλοιπες τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αναλογισθούν το όριο της αντιστάθμισης, τουλάχιστον προσωρινά», αναφέρει.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Ομόλογα και ευρωπαϊκός Νότος: Η επόμενη μέρα – Τι δείχνουν οι αποδόσεις, τι βλέπουν οι αναλυτές
Λαγκάρντ: Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη
Η ΕΚΤ χαλαρώνει τους κανόνες για τα collaterals των τραπεζών
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News