Business & Finance Δευτέρα 22/11/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Αρνητικό γύρισμα για S&P 500 και Nasdaq – «Άντεξε» ο Dow

Wall Street: Αρνητικό γύρισμα για S&P 500 και Nasdaq – «Άντεξε» ο Dow

Με πτώση έκλεισαν τη συνεδρίαση οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq αντιστρέφοντας το αρχικό τους ράλι, από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικύρωσε τη δεύτερη θητεία του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ. Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες της Wall Street επιδόθηκαν σε ράλι στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων το επόμενο έτος.

Νωρίτερα, S&P 500 και Nasdaq κατέρριψαν ενδοσυνεδριακό ρεκόρ, με το Nasdaq να επιστρέφει πιο γρήγορα στο «κόκκινο» για να ακολουθήσει και ο S&P 500 λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης. Σε θετικό έδαφος κατάφεραν να κλείσουν μόνο τα blue chip. 

Ο Dow Jones έκλεισε με οριακή άνοδο 0,05%, αφού όμως νωρίτερα κατέγραφε κέρδη άνω των 300 μονάδων. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,31%, ενώ ο Nasdaq 1,26%.  

O Nasdaq δέχθηκε πίεση από τις υψηλότερες ομολογιακές αποδόσεις που οδήγησαν σε πτώση τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως Amazon και Alphabet. «Κόντρα στο ρεύμα» πήγε ωστόσο η Apple, από τη στιγμή που η JPMorgan προέβλεψε βελτίωση της προσφοράς στα iPhone 13 τους επόμενους μήνες.  

Η ανανέωση της θητείας Πάουελ για τέσσερα ακόμη έτη έγινε με ιδιαίτερη ικανοποίηση δεκτή από τους επενδυτές οι οποίοι ευελπιστούν ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Η Λιέλ Μπρέιναρντ αναλαμβάνει το αξίωμα της Αντιπροέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

«Οι αγορές αγαπούν την προβλεψιμότητα… Ενώ η Μπρέιναρντ ενδεχομένως να αποτελούσε άριστη επιλογή, οι αγορές δεν ξέρουν τι ακριβώς θα περιμένουν από αυτήν, παρότι είναι κοινή παραδοχή ότι θα σήμαινε χαμηλότερα επιτόκια για παρατεταμένη χρονική διάρκεια», αναφέρει ο Ράντι Φρεντερίκ, γενικός διευθυντής της Charles Schwab. 

Αυτός που ξεχώρισε ήταν ο κλάδος τραπεζών, με το σχετικό επιμέρους δείκτη του S&P 500 να επιδίδεται σε ράλι, ακολουθώντας την άνοδο των αμερικανικών ομολογιακών αποδόσεων, καθώς οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει πιο αυστηρή νομισματική πολιτική στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Η μετοχή της Wells Fargo κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των τραπεζών της Wall Street με άνοδο 3,5%.   

Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε αυτή της Tesla, με κέρδη άνω του 4%, από τη στιγμή που ο διευθύνων σύμβουλός της Ελον Μασκ ανακοίνωσε ότι αναμένεται να λανσάρει στην Κίνα το νέο μοντέλο της Model S Plaid έως την Ανοιξη του 2022. 

Συνέχεια ανόδου και για τη μετοχή της Moderna, με κέρδη 4,8%, από τη στιγμή που η Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως την προηγούμενη εβδομάδα για ενισχυτική τρίτη δόση σε όλους τους ενηλίκους των ΗΠΑ.  

Επιπλέον και τα νέα για την Covid-19 βάρυναν το κλίμα στην αγορά, καθώς η Γερμανίδα Καγκελάριος προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην χώρα της έχει γίνει δραματική. 

Η Wall Street θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών η οποία ανοίγει ουσιαστικά την φετινή εορταστική περίοδο. Η εβδομάδα αυτή είναι παραδοσιακά ανοδική για τις μετοχές, καθώς προετοιμάζει το έδαφος για το Χριστουγεννιάτικο ράλι. 

Από το 1950, οι πέντε τελευταίες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου είναι παραδοσιακά με κέρδη, σύμφωνα με τον Σαμ Στόβαλ, στρατηγικό αναλυτή τη CFRA. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News