Ομόλογα: Κοντά στο 1,20% ξανά η απόδοση του ελληνικού 10ετούς
Επιτοκιακή αύξηση το επόμενο έτος προεξοφλούν ξανά οι αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ, μία μέρα αφότου τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξαν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τιμών καταναλωτή σε διάρκεια 31 ετών, αυξάνοντας ξανά και τα στοιχήματα για τις επιτοκιακές αυξήσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ.
Ηδη, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ είχαν αυξηθεί από τις προηγούμενες κιόλας συνεδριάσεις πάνω από τα χαμηλά που άγγιξαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι αλλεπάληλες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, υποβάθμισαν την πιθανότητα των επιτοκιακών αυξήσεων και της ανόδου του πληθωρισμού. Αυτό όμως, όπως φαίνεται, δεν είχε μεγάλη διάρκεια καθώς τα στοιχήματα για επιτοκιακές αυξήσεις επιστρέφουν δυναμικά, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων παρέμεινε σήμερα κλειστή λόγω αργίας.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς συνέχισε την ανιούσα, διαμορφούμενη στο 1,19% με το spread στις 146 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία έφθασε στο 0,37%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 114 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 36 εκατ. έγιναν στη 10ετία. Στην ιταλική αγορά, το κόστος δανεισμού στη 10ετία αυξήθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 0,95%, αφού αυξήθηκε περίπου 10 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Τετάρτης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο “πυρήνας”, με την απόδοση της γερμανικής 10ετίας να κλιμακώνεται δύο μονάδες βάσης, στο -0,23%, αφού στην αρχή της συνεδρίασης κατέγραφε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο.
Τα προθεσμιακά σε Eonia προεξοφλούν μία επιτοκιακή αύξηση 10 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου του 2022, παρότι πριν από λίγες μόλις ημέρες προεξοφλούσαν ότι αυτό θα γινόταν έως το Δεκέμβριο του 2022. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αγορές χρήματος προεξοφλούν την πρώτη επιτοκιακή αύξηση από τη Fed έως τον Ιούλιο. Οι αγορές προσπαθούν να προεξοφλήσουν τώρα τις προοπτικές του πληθωρισμού και εάν η βασική αιτία της ανόδου του αποδίδεται σε παροδικούς παράγοντες.
Ωστόσο, ο Εντμουντ Σινγκ της BNP Paribas Wealth Management CIO, αναφέρει ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο πληθωρισμός υποχωρήσει, είναι πιθανόν να παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκαλώντας “πονοκέφαλο” στις κεντρικές τράπεζες. “Τα προηγούμενα έτη ήταν απλό: άνοιγες την κάνουλα της ρευστότητας, ποτέ δεν την έκλεινες. Τώρα το ερώτημα είναι το εξής: θα πρέπει να την μειώσουμε λίγο ή καθόλου;”, λέει ο ίδιος αναλυτής.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News