Business & Finance Τρίτη 13/10/2020, 17:48
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μεγάλος «νικητής» η αβεβαιότητα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μεγάλος «νικητής» η αβεβαιότητα

Από νευρικότητα, αστάθεια και άτονο επενδυτικό ενδιαφέρον χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς μεμονωμένες μετοχές κατάφεραν να παράσχουν στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, «εξουδετερώνοντας» την έλλειψη ρίσκου και την ενίσχυση της αβεβαιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακό δείκτης, μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμων, έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,17% και διαμορφώθηκε στις 636,32 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 640 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 633 μονάδες. Ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, καθώς δεν ξεπέρασε τα 35 εκατομμύρια ευρώ, με τον όγκο των συναλλαγών να περιορίζεται στα 18 εκατομμύρια τεμάχια.

Συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 0,20% εμφάνισε και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ οι τράπεζες, οι οποίες χθες έκλεισαν στο -5,40%, σήμερα διαμορφώθηκαν στο -0,27%, παρουσιάζοντας σταθεροποιητικές τάσεις. Χαρακτηριστικά, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς υποχώρησε κατά 1,38%, ενώ οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank διολίσθησαν οριακά κατά 0,19% και κατά 0,31%, αντίστοιχα. Η Εθνική Τράπεζα, αντίθετα, ενισχύθηκε κατά 0,28%.

Στο ταμπλό, όπου πωλητές και αγοραστές αναδείχθηκαν ισόπαλοι, οι υψηλότερες πιέσεις παρατηρήθηκαν στη μετοχή της Motor Oil, η οποία βρέθηκε στο -3,33%, ενώ στο -2,36% έκλεισε η μετοχή του ΟΛΠ. Την ίδια ώρα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ υποχώρησε κατά 1,50%, της Jumbo κατά 1,47% και της Titan Cement κατά 1,40%. Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γ.Δ. παρείχαν η μετοχή του Μυτιληναίου (+2,44%), όπως και των ΔΕΗ (+1,32%) και ΟΠΑΠ (+1,20%).

Ελληνοτουρκικά, τράπεζες και lockdown 

Ο νέος γύρος αστάθειας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε τη Δευτέρα, έχει ως αφετηρία την ανάφλεξη της έντασης στα ελληνοτουρκικά, μετά την έκδοση τουρκικής Navtex στα 6,5 μίλια από τις ακτές του Καστελλόριζου. Η Αθήνα απάντησε αμέσως με anti-Navtex, ενώ εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση, καλώντας την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως το Oruc Reis από την περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εξέλιξη αυτή επήλθε κόντρα στο θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα, μετά τη συμφωνία για την εγκαθίδρυση μόνιμου μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης και εν όψει του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα ελληνοτουρκικά, τα οποία υπονομεύουν το επενδυτικό κλίμα και τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου. Σύμφωνα με την Fast Finance, η αδυναμία του Γενικού Δείκτη για φυγή προς τις 700 μονάδες εδράζεται και στον φόβο για ένα νέο lockdown, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει δραματικές συνέπειες στην οικονομία, δεδομένων και των ήδη αρνητικών επιδόσεων των προηγούμενων τριμήνων. Μία ακόμη πηγή προκλήσεων συνίσταται και στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος ωστόσο βρίσκεται σε τροχιά επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ήδη προτείνει τη δημιουργία μιας bad bank, η οποία θα χρηματοδοτείται από το ταμειακό μαξιλάρι των 25 δισ. ευρώ. «Αν δοθεί μια λύση στον τραπεζικό κλάδο, τότε θα δούμε ακόμα καλύτερες μέρες σε μακροπρόθεσμο επίπεδο» εκτιμά η Fast Finance.  

Την ίδια ώρα, το μεσημέρι της Τρίτης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έδωσε στη δημοσιότητα τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας λόγο για ύφεση 9,5% του ΑΕΠ το 2020 και ανάκαμψη 4,1% του ΑΕΠ το 2021. Υπενθυμίζεται ότι οι επίσημες προβλέψεις του ελληνικού προϋπολογισμού ανέρχονται σε ύφεση 8,2% φέτος και ανάκαμψη 7,5% το επόμενο έτος.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, οι επενδυτές αποτιμούν τα οικονομικά μεγέθη των JP Morgan και Citigroup για το γ’ τρίμηνο του 2020, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα του αναμενομένου. Παράλληλα, προσμονή υπάρχει και για την παρουσίαση του νέου iPhone, κατά τη διάρκεια της σημερινής ειδικής εκδήλωσης της Apple. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι θα πρόκειται για το πρώτο smartphone με τεχνολογία 5G. Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ήπια πτωτικά, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί κατά 1,07% και τον βρετανικό FTSE 100 κατά 0,50%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, από την πλευρά του, διολισθαίνει κατά 0,57% στις 370 μονάδες. Παρόμοιο είναι το κλίμα και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου ο βιομηχανικός Dow Jones διολισθαίνει κατά 0,36% και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατά 0,35%.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News