Ομόλογα: Σε χαμηλό εβδομάδας οι αποδόσεις της ευρωπεριφέρειας
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκε και σήμερα η αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων του ευρώ, με αυτές των γερμανικών να υποχωρούν σε χαμηλό μηνός, από τη στιγμή που η Τράπεζα της Αγγλίας ξάφνιασε τις αγορές με την απόφασή της να διατηρήσει σταθερό το βασικό επιτόκιό της, παρά το γεγονός ότι οι αγορές είχαν προεξοφλήσει αύξηση 15 μονάδων βασης.
Μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να αρχίσει το tapering εντός του Νοεμβρίου, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμενόταν να αποτελέσει την κορυφαία κεντρική τράπεζα του πλανήτη που θα προχωρούσε στην πρώτη επιτοκιακή αύξηση μετά τα άνευ προηγουμένου μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας στη διάρκεια της πανδημίας.
«Αυτό που ξαφνιάζει είναι το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του δ.σ. της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα. Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με τους ήπιους τόνους των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Βρετανίας ως προς τον πληθωρισμό οδήγησαν τις ομολογιακές αποδόσεις σε πτώση», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της ING Ρενέ Αλμπρεχτ.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε έξι μονάδες βάσης, σε χαμηλό μηνός, του -0,23%. Στο χαμηλότερο επίπεδο εβδομάδας βρέθηκαν και οι υπόλοιπες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, ενώ στην Ιταλία που θεωρείται μαζί με την Ελλάδα από τις πλέον ευαίσθητες στην πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, το κόστος δανεισμού στη 10ετία περιορίστηκε 11 μονάδες βάσης στο 0,93%.
Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση της 10ετίας υποχώρησε περαιτέρω στο 1,10% με το spread στις 136 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία περιορίστηκε στο 0,35%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 98 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 12 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.
Εκτός Ευρωζώνης, η απόδοση του βρετανικού 10ετους περιορίστηκε 13 μονάδες βάσης, στο 0,941%.
«Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να καθυστερήσει τις επιτοκιακές αυξήσεις υποστηρίζει την άποψη ότι και η ΕΚΤ ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να προχωρήσει σε επιτοκιακές αυξήσεις», σημειώνει ο αναλυτής της ING Aλμπρεχτ.
Στην αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων συνέβαλαν και τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με βάση τα τελικά στοιχεία της IHS Markit για τον Οκτώβριο, τα οποία έδειξαν ότι ο σχετικός δείκτης PMI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έξι μηνών. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα σε συνδυασμό με την πανδημία της Covid-19 έχουν ωθήσει τις τιμές πρώτων υλών στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο περίπου δεκαετιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News