Bitcoin: Η εμβληματική λευκή βίβλος γίνεται 13 ετών
Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι η λευκή βίβλος του Bitcoin κάνει 15 «έντιμες» και μία «ανέντιμη» αναφορά
Δεκατρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από τότε που έκανε την εμφάνισή της η αποκαλούμενη λευκή βίβλος του Bitcoin, από ένα ανώνυμο πρόσωπο ή οντότητα (κανείς δεν έχει μάθει ποτέ) με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο.
Η λευκή βίβλος, με τίτλο «Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System», προέβλεψε την ανάγκη για ένα peer-to-peer διαδικτυακό σύστημα πληρωμών που να είναι αυτοδιοικούμενο, ασφαλές και η προσφορά του περιορισμένη. Το δίκτυο του Bitcoin ξεκίνησε στις 3 Ιανουαρίου 2009, με κάθε νόμισμα να κοστολογείται στο 0,0008 του δολαρίου.
Ενώ το Bitcoin θεωρήθηκε αρχικά ως απειλή από τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα δεκατρία χρόνια ευρείας στήριξης και η αυξανόμενη βάση χρηστών το έχουν καταστήσει μια από τις πιο κερδοφόρες επενδύσεις. Σήμερα, το μεγαλύτερο από άποψης κεφαλαιοποίησης κρυπτονόμισμα στον κόσμο, αλλά και το πιο γνωστό, κάθεται με άνεση υψηλότερα από τα 60.000 δολάρια ανά νόμισμα, με την ανατίμησή του από την κυκλοφορία του να φθάνει στο εξωπραγματικό 7.749.999.900%.
Η λευκή βίβλος του Bitcoin προτείνει μια λύση για την αποφυγή διπλών δαπανών, απουσία ενός τρίτου μέρους που ενδεχομένως να αποτελεί κίνδυνο. Για να επιτευχθεί αυτό, η βίβλος πρότεινε τη χρήση «έντιμων» κόμβων που θα επιβεβαιώνουν τις συναλλαγές προσπερνώντας τους κακούς παράγοντες που σχετίζονται με την ισχύ της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας (CPU) των υπολογιστών.
Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι η λευκή βίβλος του Bitcoin κάνει 15 «έντιμες» και μία «ανέντιμη» αναφορά, όταν εξηγεί την ανάγκη για τίμιους κόμβους για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας κάθε συναλλαγής. Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Νακαμότο:
«Έχουμε προτείνει ένα σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών χωρίς να βασιζόμαστε στην εμπιστοσύνη. Οι έντιμοι κόμβοι ψηφίζουν με την ισχύ της CPU τους, αποδέχονται τα έγκυρα μπλοκ, δουλεύοντας για την επέκτασή τους και απορρίπτοντας τα μη έγκυρα μπλοκ αρνούμενοι να εργαστούν σε αυτά».
Καθώς το οικοσύστημα του Bitcoin πλησιάζει σιγά σιγά το ανώτατο όριό του ή τη μέγιστη προσφορά 21 εκατομμυρίων BTC, η κοινότητα των προγραμματιστών θα χρειαστεί να τροποποιήσει τους υπάρχοντες κανόνες για να δώσει κίνητρα σε εκείνους που κάνουν εξόρυξη και επιβεβαιώνουν τις συναλλαγές Bitcoin. Η λευκή βίβλος προτείνει:
«Οποιοιδήποτε απαιτούμενοι κανόνες και κίνητρα μπορούν να επιβληθούν με αυτόν τον μηχανισμό συναίνεσης».
Η επιτυχία του Bitcoin και των κρυπτογραφικών οικοσυστημάτων ως βιώσιμες επενδύσεις συνεχίζουν να προσελκύουν επενδυτές από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, έδειξε πρόσφατα σε συνέδριο στην Καλιφόρνια ότι υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα:
«Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να καταστραφεί η κρυπτογράφηση, αλλά είναι δυνατό για τις κυβερνήσεις να επιβραδύνουν την εξέλιξή τους».
Ο Μασκ πιστεύει επίσης ότι «τα κρυπτονομίσματα στοχεύουν θεμελιωδώς στον περιορισμό της ισχύος μιας κεντρικής κυβέρνησης», κάτι που μπορεί να είναι ένας από τους κύριους λόγους για τον αργό ρυθμό υιοθέτησης του Bitcoin.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Cointelegraph
Διαβάστε επίσης:
Bitcoin: Νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ άγγιξε τα 67.000 δολάρια
Εντυπωσιακή η επενδυτική ζήτηση στη σημερινή πρεμιέρα του ETF σε bitcoin
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News