Χρηματιστήριο: Επικρατούν οι πωλητές – Υψηλός ο τζίρος
Στο -0,3% και τις 903 μονάδες ο Γ.Δ.
Μικρές απώλειες παρουσιάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αντιμετωπίζει ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στα blue chips, επηρεαζόμενο κι από το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,3% και διαμορφώνεται στις 903,95 μονάδες, χάνοντας περίπου 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (906,57 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 3,5 μονάδες (από 903,42 μονάδες έως 907,02 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 7,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο ημίωρο.
H Λεωφόρος Αθηνών δείχνει να ευθυγραμμίζεται με τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, τα οποία από το πρωί σημειώνουν πτώση της τάξης του 0,3%, παραμένοντας βέβαια πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Η εβδομάδα, η οποίας μας αποχαιρετά, πάντως, αφήνει τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες, δίχως ουσιώδεις μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι τηρούν στάση αναμονής.
Σε επίπεδο Οκτωβρίου, ωστόσο, η αγορά αναμένεται να καταγράψει κέρδη της τάξης του 4,5%, ανακάμπτοντας από τον αρνητικό Σεπτέμβριο και επαναφέροντας τη συνολική άνοδο από τις αρχές του 2021 σε διψήφια επίπεδα (+12%).
Τα επόμενα βήματα
Αυτή την στιγμή, η επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στη ΔΕΗ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς στη διαδικασία αναμένεται να συμμετάσχουν αρκετά ξένα funds, κάτι το οποίο στερεί πολύτιμα κεφάλαια από την αγορά και έχει θέσει τις αγοραστικές επιλογές στον «πάγο».
Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, εξακολουθούν να αποτελούν το μεγάλο στήριγμα (βρίσκονται κοντά σε υψηλό 4 μηνών), ενόσω φαίνεται ότι αρχίζουν να κεφαλαιώνουν την αισθητή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και τις θετικές προοπτικές της επόμενης περιόδου.
Από την άλλη πλευρά, το ενεργειακό κόστος, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις, συνιστούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις των εισηγμένων, οι οποίοι φοβούνται μια ενδεχόμενη μείωση του περιθωρίου κερδοφορίας, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής.
Όλα αυτά σχηματίζουν μια εικόνα – στασιμότητας για την ελληνική αγορά, η οποία καλείται να επιδείξει υπομονή έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο και αρχίσει επιτέλους η αγοραστική αντεπίθεση του τελευταίου διμήνου.
Υπό πίεση οι τράπεζες
Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος δέχεται αξιοσημείωτες πιέσεις, διορθώνοντας μετά τα κέρδη των προηγούμενων ημερών (+5% τον Οκτώβριο). Αποτέλεσμα είναι να υποχωρεί στο -0,91% και να καθορίζεται στις 580,70 μονάδες.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Eurobank, η οποία διολισθαίνει κατά 1% και επιστρέφει στο τεχνικό σημείο του 0,9 ευρώ. Κατά 0,6% μειώνεται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,47 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας κινούνται σχεδόν αμετάβλητες στο 1,10 και στα 2,7 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Attica Bank ενισχύεται κατά 2,5%. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -0,05% 1,1075 ευρώ
- Attica Bank 2,56% 4 ευρώ
- Eurobank -0,98% 0,9062 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -0,11% 2,717 ευρώ
- Πειραιώς -0,61% 1,473 ευρώ
Προβάδισμα των πωλητών
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές διαθέτουν ξεκάθαρο προβάδισμα, με τη μετοχή της Aegean να προσεγγίζει το -2% και τα 5,1 ευρώ. Κατά τουλάχιστον 1% υποχωρούν και οι μετοχές των Coca – Cola, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.
Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γ.Δ. προσπαθεί να παράσχει η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία αυξάνεται κατά 0,8% και τα 3,7 ευρώ. Μικρότερου εύρος κέρδη εμφανίζουν οι μετοχές των Τιτάνα, ΕΥΔΑΠ, Mytilineos και ΟΤΕ.
Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 31 μετοχές κινούνται ανοδικά, 34 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.
Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News