Business & Finance Πέμπτη 28/10/2021, 23:02
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Με αέρα από τις Big Tech σε νέο ιστορικό ρεκόρ οι S&P και Nasdaq

Οι επενδυτές σήμερα ανέμεναν τα αποτελέσματα των Amazon και Apple

Wall Street: Με αέρα από τις Big Tech σε νέο ιστορικό ρεκόρ οι S&P και Nasdaq

Με τις μετοχές των Big Tech να επιδίδονται σε κέρδη, εν αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων των Amazon και Apple και το Facebook να αλλάζει την ονομασία του και να γυρίζει σελίδα στη σύντομη ιστορία του, ο Nasdaq πήρε τη σκυτάλη από τους Dow Jones και S&P 500 και σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ.

Οι δύο προαναφερόμενοι χρηματιστηριακοί δείκτες τις προηγούμενες ημέρες σημείωναν ιστορικά υψηλά ρεκόρ, με τον τεχνολογικό Nasdaq να μην ακολουθεί, ωστόσο σήμερα σε μια ημέρα με τόσο σημαντικά γεγονότα, «παίρνει το αίμα του» πίσω.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,68%, στις 35.730,48 μονάδες, ο S&P 500 πρόσθεσε 0,98% κι έφθασε στις 4.596,42 μονάδες σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,39% για να καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 15.448,12 μονάδες.

Οι επενδυτές σήμερα ανέμεναν τα αποτελέσματα των Amazon και Apple, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήρθε η αποκάλυψη της νέας ονομασίας της Facebook,

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίασης της νέας πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας και επαυξημένης πραγματικότητας Facebook Connect, ο ιδρυτής Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι το Facebook μετονομάζεται σε Meta, υποβιβάζοντας ουσιαστικά την ομώνυμη υπηρεσία του Facebook σε μία από τις θυγατρικές της εταιρείας, μαζί με το Instagram και το WhatsApp.

Οι εξελίξεις από τον τεχνολογικό κλάδο μονοπώλησαν το επενδυτικό ενδιαφέρον, προσπερνώντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας το γ΄ τρίμηνο του 2021, καθώς τα προβλήματα στις προμήθειες των προϊόντων και η αύξηση στα κρούσματα περιόρισαν τις δαπάνες και τις επενδύσεις.

Αποτέλεσμα το αμερικανικό ΑΕΠ να αναπτυχθεί με ρυθμό 2% σε ετήσια βάση, από 6,7% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, χαμηλότερα από το 2,6% των προβλέψεων των αναλυτών. Ποσοστό που είναι το μικρότερο που έχει καταγραφεί στο διάστημα της ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο μετά την ύφεση της πανδημίας.

Η επιβράδυνση αυτή οφείλεται στο απότομο κατέβασμα των καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 1,6%, από το άλμα του 12% κατά το β΄ τρίμηνο.

«Βλέπουμε μια σειρά μακροοικονομικών στοιχείων κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων για το γ΄ τρίμηνο,  τα οποία υποδεικνύουν μια επιβράδυνση την ώρα που η πορεία των εισηγμένων αποδεικνύεται καλύτερη των προσδοκιών», επισημαίνει ο Μπιλ Νόρθι, διευθυντής επενδύσεων στην US Bank Wealth Management.

Οι βελτιωμένες επιδόσεις των αμερικανικών εταιρειών, συνέβαλαν ούτως ώστε ο S&P 500 να καταγράψει κέρδη σε 10 από τις προηγούμενες 12 συνεδριάσεις, με τους αναλυτές να αναμένουν τώρα τα κέρδη για τις εταιρείες του S&P 500 να αυξηθούν κατά 38,6% σε ετήσια βάση το γ΄ τρίμηνο.

Από τις 244 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους εξαιρουμένης της σημερινής ημέρας, το 82% εξ αυτών έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News