Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στις 910 μονάδες – Στηρίγματα από ΔΕΗ και ΕΛΠΕ
Στο +0,5% και τις 906 μονάδες ο Γ.Δ.
Δίχως να εντυπωσιάσει αλλά και δίχως να απειληθούν οι 900 μονάδες τερμάτισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις μετοχές των ΔΕΗ και ΕΛΠΕ να ξεχωρίζουν και να παρέχουν σημαντικά στηρίγματα στην αγορά, ελλείψει ουσιαστικών αγοραστικών επιλογών.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,50% και ενισχύθηκε στις 906,57 μονάδες (κοντά στο υψηλό ημέρας), κερδίζοντας σχεδόν 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (902,09 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 5,5 μονάδες (από 901,58 έως 907,14 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας μετά βίας τα 50 εκατ. ευρώ.
Το θετικό κλείσιμο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία εκτοξεύθηκε στο +3,4%, χάρη στις αισιόδοξες ενδείξεις για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) των 750 εκατ. ευρώ, αλλά και στην προοπτική ένταξης στον δείκτη MSCI Greece.
Από εκεί και πέρα, στο +2,2% έκλεισε και η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία διαμορφώθηκε σε επίπεδα άνω των 6 ευρώ. Οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Motor Oil και Εθνικής Τράπεζας συμπλήρωσαν το ανοδικό σπιράλ.
Από την άλλη πλευρά, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν στις μετοχές των Πειραιώς, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η ανοδική δυναμική της αγοράς, η οποία εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ένδεια αγοραστών.
Νέο μπαράζ αντλήσεων κεφαλαίων
Ο σημερινός χαμηλός όγκος, σε μεγάλο βαθμό, εξηγείται αφενός από τις ανησυχίες για μια διόρθωση στις διεθνείς αγορές (ως απόρροια της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής), αφετέρου από το νέο μπαράζ αντλήσεων κεφαλαίων (ΑΜΚ, ομολογιακές εκδόσεις) από τις εισηγμένες.
Σήμερα, για παράδειγμα, η Πειραιώς βγήκε στις αγορές των πράσινων ομολόγων και άντλησε 500 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστροφα μετράει και ο χρόνος για την ΑΜΚ της ΔΕΗ, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν κορυφαία ξένα funds (π.χ. CVC).
Χθες, παράλληλα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την ΑΜΚ στην Attica Bank, με την τράπεζα να γνωστοποιεί ότι όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές υπέβαλαν προσφορές.
Την ίδια ώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στον δείκτη MCSI, για τον οποίο υπάρχει βάσιμη προσδοκία για ουσιαστική αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών. Οι αλλαγές θα γίνουν γνωστές στις 11 Νοεμβρίου.
Με βάση όλα τα παραπάνω, και υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθεί το σενάριο της βίαιης διόρθωσης στο εξωτερικό, ο Δημήτρης Τζάνης, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανοδικής κίνησης του Γ.Δ. στο τελευταίο δίμηνο του έτους.
Tα βλέμματα σε Εθνική, Πειραιώς
Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε οριακά ανοδικά, κοντά στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς τερμάτισε στο +0,28% και τις 586,04 μονάδες.
Το ενδιαφέρον στράφηκε κυρίως στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύθηκε κατά 1% και ανέκτησε το τεχνικό σημείο των 2,7 ευρώ. Από εκεί και πέρα, στο +0,6% διαμορφώθηκε η άνοδος για τη μετοχή της Eurobank, η οποία έκλεισε στο 0,91 ευρώ.
Αντίθετα, η μετοχή της Πειραιώς υποχώρησε κατά 1% και το 1,48 ευρώ, στον απόηχο της ομολογιακής έκδοσης των 500 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,10 ευρώ. Μικρές απώλειες, τέλος, σημείωσε η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank 0% 1,108 ευρώ
- Attica Bank -0,51% 3,9 ευρώ
- Eurobank 0,57% 0,9152 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα 1,04% 2,72 ευρώ
- Πειραιώς -1% 1,482 ευρώ
Πύρρειος νίκη για τους αγοραστές
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η προσοχή στράφηκε στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία εκτοξεύθηκε στο +3,4% και τα 9,39 ευρώ. Άνοδο κατά 2,2% εμφάνισε και η μετοχή των ΕΛΠΕ, με τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ να έπονται στο +2% και το +1,7%, αντίστοιχα.
Από την άλλη πλευρά, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία υποχώρησε άνω του 2%. Κατά 1,2% μειώθηκε και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, ενώ η μετοχή του ΟΛΠ τερμάτισε στο -0,75% και τα 18,5 ευρώ.
Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Quest αυξήθηκε κοντά στο +3,8%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Κρι – Κρι διολίσθησε κατά 3,1%, η μετοχή της Παπουτσάνη κατά 3,5% και η μετοχή της Intrakat κατά 1,9%.
Συνολικά, 48 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 54 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 65 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.
Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News