Στάσιμο το Χρηματιστήριο – Ξεχωρίζει το +2% στα ΕΛΠΕ
Στο +0,13% και τις 903 μονάδες ο Γ.Δ.
Στασιμότητα επικρατεί και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αδυνατεί να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, παραμένοντας για 6η διαδοχική συνεδρίαση οριακά άνω του τεχνικού σημείου των 900 μονάδων.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο των συναλλαγών (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,13% και διαμορφώνεται στις 903,23 μονάδες, κερδίζοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (902,09 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 901,83 έως 904,88 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 20 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες.
Το -έστω και οριακά- θετικό πρόσημο αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία αυξάνεται κατά τουλάχιστον 2% και καθορίζεται στα 6,12 ευρώ. Με πατημένο «γκάζι» συνεχίζει και η μετοχή της Eurobank, η οποία διευρύνει κοντά στο 60% τα συνολικά κέρδη από τις αρχές του 2021.
Από την άλλη πλευρά, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις παρατηρούνται στις μετοχές των Πειραιώς, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα, με αποτέλεσμα να περιορίζει αισθητά η ανοδική δυναμική της ελληνικής αγοράς, η οποία εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από σαφή ένδεια αγοραστών.
Νέο μπαράζ αντλήσεων κεφαλαίων
Ο χαμηλός όγκος, σε μεγάλο βαθμό, εξηγείται αφενός από τις ανησυχίες για μια διόρθωση στις διεθνείς αγορές (ως απόρροια της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής), αφετέρου από το νέο μπαράζ αντλήσεων κεφαλαίων (ΑΜΚ, ομολογιακές εκδόσεις) από τις εισηγμένες.
Σήμερα, για παράδειγμα, η Πειραιώς βγαίνει στις αγορές των πράσινων ομολόγων για να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστροφα μετράει και ο χρόνος για την ΑΜΚ της ΔΕΗ, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν κορυφαία ξένα funds (π.χ. CVC).
Χθες, παράλληλα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την ΑΜΚ στην Attica Bank, με την τράπεζα να γνωστοποιεί ότι όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές υπέβαλαν προσφορές.
Την ίδια ώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στον δείκτη MCSI, για τον οποίο υπάρχει βάσιμη προσδοκία για ουσιαστική αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών. Οι αλλαγές θα γίνουν γνωστές στις 11 Νοεμβρίου.
Με βάση όλα τα παραπάνω, και υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθεί το σενάριο της βίαιης διόρθωσης στο εξωτερικό, ο Δημήτρης Τζάνης, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανοδικής κίνησης του Γ.Δ. στο τελευταίο δίμηνο του έτους.
Tα βλέμματα σε Eurobank, Πειραιώς
Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται ήπια ανοδικά, πολύ κοντά στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς βρίσκεται στο +0,7% και τις 588,48 μονάδες, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τον Γενικό Δείκτη.
Το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στη μετοχή της Eurobank, η οποία ενισχύεται κατά 1% και φθάνει μία ανάσα από το 0,92 ευρώ. Από εκεί και πέρα, στο +1% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,12 ευρώ.
Αντίθετα, η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί κατά 1% και το 1,48 ευρώ, εν μέσω της εν εξελίξει ομολογιακής έκδοσης των 500 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κερδίζει 0,7% και καθορίζεται στα 2,7 ευρώ. Μικρές απώλειες, τέλος, σημειώνει η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank 0,99% 1,119 ευρώ
- Attica Bank -0,51% 3,9 ευρώ
- Eurobank 0,97% 0,9188 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα 0,67% 2,71 ευρώ
- Πειραιώς -1,07% 1,481 ευρώ
Μικρό προβάδισμα των αγοραστών
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η προσοχή στρέφεται στη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία αυξάνεται κατά 2,2% και τα 6,12 ευρώ. Άνοδο κατά 1,5% εμφανίζει και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, με τις μετοχές των ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ να έπονται στο +1%.
Από την άλλη πλευρά, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις ασκούνται στις μετοχές των Ελλάκτωρ – ΓΕΚ Τέρνα, οι οποίες υποχωρούν άνω του 1,5%. Κατά 0,7% μειώνεται και η μετοχή της Viohalco, με τη μετοχή της Mytilineos να βρίσκεται στο -0,5%.
Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Quest αυξάνεται κοντά στο +2%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Intrakat διολισθαίνει κατά 1,9%, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής κατά 1,4% και η μετοχή της Ικτίνος κατά 1%.
Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 44 μετοχές κινούνται ανοδικά, 38 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 64,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.
Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News