Aποδόσεις ομολόγων: Προεξοφλούν αύξηση επιτοκίων λόγω πληθωρισμού
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών οι αποδόσεις
Την αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών προεξοφλούν το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών.
Η παραπάνω κατάσταση αφορά και τις χώρες της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεχίζει τις μηνιαίες αγορές, ενώ έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει ως πρόωρη κάθε συζήτηση περί άμεσου τερματισμού των μέτρων στήριξης.
Το πρόβλημα έγκειται, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, στην ανησυχία για αύξηση του πληθωρισμού, κάτι το οποίο θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής (αύξηση επιτοκίων, απόσυρση μέτρων στήριξης).
Ήδη, άλλωστε, αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ και της Federal Reserve (κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ) αρχίζουν να αναφέρονται στη μη παροδικότητα του φαινομένου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πληθωρισμός σταδιακά αποκτάει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης: Αισιοδοξία στα χρηματιστήρια VS Aπαισιοδοξία στα ομόλογα: H UBS αποφασίζει ποιος έχει δίκιο
Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης τιμών ήδη ξεπερνάει το 3% στις χώρες της Ευρωζώνης (3,4% τον Σεπτέμβριο), κινούμενος ολοταχώς προς το επίπεδο του 4%. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όπου ο πληθωρισμός κυμαίνεται σταθερά άνω του 5% (5,4% τον Σεπτέμβριο).
Ο κίνδυνος της επιβράδυνσης
Ωστόσο, μια ενδεχόμενη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης, κάτι που συνιστά βασικό ζητούμενο για τις εθνικές κυβερνήσεις, εν μέσω της προσπάθειας ανάκτησης του χαμένου εδάφους της πανδημικής κρίσης.
Αυτή την στιγμή, η Federal Reserve έχει προαναγγείλει ότι η μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα ξεκινήσει έως το τέλος του 2021, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων αργεί ακόμη. Βέβαια, ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν μια αναθεώρηση της επιτοκιακής πολιτικής ακόμη και εντός του 2022.
Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει έως τον Μάρτιο του επόμενου έτους το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό και ως PEPP, αναζητώντας παράλληλα μια «φόρμουλα» ομαλής μετάβασης στην κανονική εποχή και το παραδοσιακό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό και ως APP.
Διαβάστε επίσης: SocGen: Η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα – Τα 2 σενάρια
Ωστόσο, η ισορροπία μεταξύ του πληθωριστικού κινδύνου και της διατήρησης της αναπτυξιακής ορμής μοιάζει να είναι εξαιρετικά εύθραυστη, κάτι το οποίο καθιστά αρκετά ανήσυχους τους επενδυτές και φέρνει τις κεντρικές τράπεζες ενώπιον νέων διλημμάτων.
Άλμα των αποδόσεων
Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας κυμαίνεται άνω του ψυχολογικού ορίου του 1%, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Μαΐου. Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας βρίσκεται στο -0,1%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Μαΐου.
Ίδια εικόνα και στην Ιταλία, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ξεπερνάει το 0,9%, για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο. Από την πλευρά της, η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται πολύ κοντά στο 0,2%, δηλαδή το υψηλότερο σημείο από τις 25 Ιουνίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, η οποία παραμένει σταθερά άνω του 1,5% και «μεταφράζεται» στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας ότι οι επενδυτές αναμένουν μια άμεση σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News