Αγορές: Γιατί επιστρέφουν (και πάλι) στα ιστορικά υψηλά
Έχουν αφήσει πίσω τη διορθωτική κίνηση του Σεπτεμβρίου
Στα γνωστά υψηλά επίπεδα επιστρέφουν σιγά – σιγά τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία φαίνεται να αφήνουν πίσω τη διόρθωση του Σεπτεμβρίου, «πατώντας» πάνω στα άκρως ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων.
Από τη Νέα Υόρκη έως τη Φρανκφούρτη και από το Λονδίνο έως την Αθήνα, οι αγορές βαδίζουν ανοδικά με σταθερά βήματα, αποδεικνύοντας ότι οι απώλειες των προηγούμενων εβδομάδων ήταν παρωδικές.
Κι αυτό, κόντρα στις ανησυχίες για το υψηλό ενεργειακό κόστος, για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάκαμψης, αλλά και για την ειλημμένη απόφαση σταδιακής απόσυρσης των νομισματικών μέτρων στήριξης.
Η Λεωφόρος Αθηνών έκλεισε την Τετάρτη στις 908 μονάδες, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου (υψηλό 1,5 μήνα), με τις τράπεζες να οδηγούν την ανοδική τάση και να τερματίζουν σε υψηλό τεσσάρων μηνών.
Αντίστοιχα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε σε θετικό έδαφος, ανακτώντας το τεχνικό σημείο των 470 μονάδων και προσεγγίζοντας εκ νέου το ιστορικό υψηλό των 475 μονάδων. Στο τελευταίο πενθήμερο, άλλωστε, η συνολική άνοδος αγγίζει το 2%.
Διαβάστε επίσης: JP Morgan: «Καταφύγιο» στο tapering της Fed το ΧΑ
Ίδιο το κλίμα και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με τις αμερικανικές μετοχές να κυμαίνονται ανοδικά για έκτη διαδοχική συνεδρίαση και τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να «χτυπάει» νέο ιστορικό υψηλό.
Ώθηση από την εταιρική κερδοφορία
Οπωσδήποτε, τα οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου προσφέρουν σημαντικά στηρίγματα στους αγοραστές, οι οποίοι βλέπουν τα περιθώρια κέρδους να διατηρούνται σε απολύτως ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τις κατά καιρούς προκλήσεις.
«Τα εύρωστα εταιρικά μεγέθη έχουν βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ανησυχιών που προκύπτουν από τον αυξημένο πληθωρισμό, οδηγώντας τις μετοχές υψηλότερα» σχολιάζει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με το Bernstein Private Wealth Management, τα εταιρικά κέρδη των δύο πρώτων εξαμήνων ήταν βελτιωμένα κατά τουλάχιστον 45% σε σχέση με το 2020, μια τάση η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς.
Διαβάστε επίσης: Αισιοδοξία στα χρηματιστήρια VS Aπαισιοδοξία στα ομόλογα: H UBS αποφασίζει ποιος έχει δίκιο
Ενδεικτικά, η εταιρική κερδοφορία για τις εισηγμένες των ΗΠΑ αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 9% το 2022 σε σύγκριση με το 2021. «Προς το παρόν είμαστε ακόμη αισιόδοξοι. Για αυτό βλέπουμε τις αγορές μετοχών να κινούνται ανοδικά» εξηγεί η Beata Kirr από το αμερικανικό fund.
Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος του ενεργειακού κόστους και της απόσυρσης των νομισματικών μέτρων παραμένει στο προσκήνιο, κάτι που εξακολουθεί να απασχολεί τους επενδυτές, σε συνδυασμό με τους φόβους για επιβράδυνση της ανάπτυξης.
«Οι αγορές τεστάρουν πόσο προετοιμασμένες είναι οι εταιρείες στη διαχείριση αυτής της μεταβατικής περιόδου, στην οποία θα έχουμε μια λιγότερο υποστηρικτική νομισματική πολιτική και μια λιγότερο ισχυρή ανάκαμψη» επισημαίνει η Kara Murphy από την Kestra Investment Services. Για να συμπληρώσει: «Υπάρχουν ξεκάθαρες ανησυχίες, αλλά προς ώρας φαίνεται ότι βρίσκονται στην άκρη».
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News