Μικρές απώλειες στο Χρηματιστήριο: ΔΕΗ και Eurobank «έσωσαν» τις 890 μονάδες
Υπό πίεση Jumbo και Viohalco
Προς τα στηρίγματα των 890 μονάδων υπαναχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να απορροφήσει πλήρως τις εξωγενείς πιέσεις, παρά τα σημαντικά στηρίγματα από τις μετοχές των Eurobank και ΔΕΗ.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια πτώση της τάξης του 0,38% και τερμάτισε στις 891,30 μονάδες, χάνοντας περίπου 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (894,74 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες (από 889,92 έως 899,03 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών «τσίμπησε» ελαφρώς (σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα) και καθορίστηκε στα 66 εκατομμύρια ευρώ.
Παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης η Λεωφόρος Αθηνών κινούταν σταθεροποιητικά, εντούτοις προς το τέλος της ημέρας οι πωλητές «έπιασαν» τα ηνία, στοχοποιώντας κυρίως τη μετοχή της Jumbo, η οποία τερμάτισε άνω του -2% και τα 13,1 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για επικείμενη διαγραφή από τον MSCI Greece.
Στον αντίποδα, στηρίγματα προσπάθησε να παράσχει η μετοχή της Eurobank, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,8% και έκλεισε στο 0,88 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020. Πολύ καλή ήταν και η εικόνα της ΔΕΗ, η οποία αυξήθηκε κατά 1,7% εν όψει της αυριανής έγκρισης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ)
Συσσώρευσης συνέχεια
Όπως φάνηκε και σήμερα, η συσσώρευση στη Λεωφόρο Αθηνών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με τον Γενικό Δείκτη να έχει ως πρώτο σημείο στήριξης της 860 μονάδες και ως πρώτο σημείο αντίστασης τις 900 μονάδες.
Το κλίμα στις διεθνείς αγορές σίγουρα δεν βοηθάει στην αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης, με τις ευρωπαϊκές μετοχές (Stoxx 6000 -0,7%) να κινούνται και πάλι πτωτικά, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία της Κίνας.
Υψηλό ενεργειακό κόστος, σταθερά μεγάλος πληθωρισμός, επιβράδυνση του ρυθμού της παγκόσμιας ανάκαμψης και απόσυρση των νομισματικών μέτρων στήριξης έρχονται να συμπληρώσουν την αρνητική συγκυρία, καθιστώντας τους επενδυτές αρκετά επιφυλακτικούς.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν και την ΑΜΚ της ΔΕΗ, ύψους τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, η οποία είναι βέβαιο ότι θα στερήσει σημαντικά κεφάλαια από την ελληνική αγορά, επιτείνοντας το πρόβλημα της αγοραστικής ένδειας.
Στηρίγματα από Eurobank
Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος προσπάθησε ανεπιτυχώς να δώσει έναν ανοδικό τόνο και να παρασύρει θετικά τον Γενικό Δείκτη, καθώς -κόντρα στο ευρύτερο κλίμα- ενισχύθηκε κατά -0,68% και τις 574,21 μονάδες.
Η μετοχή της Eurobank ξεχώρισε στο +1,8% και το 0,88 ευρώ, σημειώνοντας το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 22 μηνών. Από την πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς αυξήθηκε ήπια στο +0,7% και το 1,44 ευρώ. Σχεδόν αμετάβλητη έμεινε η μετοχή της Alpha Bank, η οποία έκλεισε στο 1,12 ευρώ.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, παρά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος, καθώς μειώθηκε κατά 0,35% και τα 2,55 ευρώ. Κατά 1,7% διολίσθησε και η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank 0,18% 1,1295 ευρώ
- Attica Bank -1,69% 3,79 ευρώ
- Eurobank 1,86% 0,8858 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -0,35% 2,551 ευρώ
- Πειραιώς 0,77% 1,449 ευρώ
Οριακή επικράτηση των πωλητών
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν της Eurobank, στηρίγματα παρείχε και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,7% και τα 9,15 ευρώ, εν όψει της αυριανής έγκρισης της προτεινόμενης ΑΜΚ από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Στο +0,7% ανήλθε η άνοδος για τη μετοχή της Motor Oil.
Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Jumbo βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο των πωλητών, εν μέσω των σεναρίων περί διαγραφής από τον δείκτη MSCI Greece. Ως αποτέλεσμα, υποχώρησε στο -2,4% και τα 13,1 ευρώ. Κατά 2,3% διολίσθησε και η μετοχή της Viohalco, ενώ στο -1,4% τερμάτισε η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola. Ταυτόχρονα, η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στο -1,9% και της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο -2%.
Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intracom σημείωσε κέρδη άνω του 1,5%, υπερβαίνοντας το τεχνικό σημείο των 2 ευρώ. Στο +1,4% ακολούθησαν οι μετοχές της Intrakat και της Πλαίσιο. Αντίθετα, οι μετοχές των ΑΒΑΞ – ΕΛΤΟΝ έχασαν άνω του 2% της αξίας τους.
Συνολικά,47 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 48 μετοχές κατέγραψαν πτώση και 30 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 63,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.
Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News