Ομόλογα: Οι γερμανικές αποδόσεις στη μεγαλύτερη διήμερη πτώση επτά μηνών
Σε τροχιά αποκλιμάκωσης συνέχισαν και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, με το κόστος δανεισμού στη Γερμανία να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση σε διάρκεια επτά μηνών.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε περισσότερο από πέντε μονάδες βάσης, στο -0,19%, χαμηλό εβδομάδας, απομακρυνόμενη από το υψηλό πενταμήνου του -0,088%. Στη διάρκεια των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, παρουσιάζει αποκλιμάκωση εννέα μονάδων βάσης, στη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από τις αρχές Μαρτίου. Η απόδοση του 30ετούς ήταν αυτή που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση έχοντας υποχωρήσει περίπου 13 μονάδες βάσης μέσα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, στη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από τα μέσα Απριλίου του 2020.
Το χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Οκτωβρίου άγγιξαν και οι αποδόσεις τνω ιταλικών, γαλλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων, υποχωρώντας έως και έξι μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς έκλεισε με οριακή πτώση στο 0,90%, αφού όμως ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως το 0,88%, με το spread στις 113 μονάδες βάσης, ενώ το κόστος δανεισμού στην πενταετία παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,13%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη καταγράφουν τον τελευταίο καιρό μία ακατάπαυστη κούρσα ανόδου εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό και πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες. Από την Τρίτη όμως άλλαξαν πορεία σε μία προσπάθεια διόρθωσης.
Εφαλτήριο για την πτώση έδωσε η υποχώρησε των “πραγματικών” αποδόσεων των τιμαριθμοποιημένων ομολόγων, που ξεπέρασε την αντίστοιχη πτώση των ονομαστικών ομολογιακών αποδόσεων. Ο Πήτερ Μακάλουμ, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho, σημειώνει ότι η κίνηση των αποδόσεων του ευρώ καθοδηγήθηκε κυρίως από τη βρετανική αγορά κρατικού χρέους, όπου οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε άνοδο των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας έως τα τέλη του έτους.
Η κίνηση των ομολογιακών αποδόσεων υποδηλώνει ωστόσο λάθος πολιτικής, καθώς μία πρόωρη επιτοκιακή αύξηση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ανάπτυξη και ενδεχομένως να μην είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα στον πληθωρισμό, αναφέρει ο αναλυτής. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι προσωρινός και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει αντίκτυπος στους μισθούς.
Από πλευράς προσφοράς, η Ιρλανδία άντλησε 1,5 δισ.ευρώ από την έκδοση ομολόγων λήξης 2031, 2045 και 2050.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News