Επ. Κεφαλαιαγοράς: Στο μικροσκόπιο οι συναλλαγές στη μετοχή της ΔΕΗ
Σε παράλληλη έρευνα με την Οικονομική Εισαγγελία
Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τίθενται οι συναλλαγές στη μετοχή της ΔΕΗ, οι οποίες προηγήθηκαν της προσφάτως ανακοινωθείσας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 750 εκατ. ευρώ.
Η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έρχεται σε συνέχεια της παράλληλης διερεύνησης της υπόθεσης από την Οικονομική Εισαγγελία.
«Αναφορικά με τα πρόσφατα γεγονότα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για συναλλαγές επί της μετοχή της ΔΕΗ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επισημαίνει ότι ενεργεί πάντοτε εντός των προβλεπόμενων διαδικασιών και πλαισίων που καθορίζει η νομοθεσία και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών. Οι υπηρεσίες της εποπτεύουν και παρακολουθούν όλα τα θέματα που εμπίπτουν στο εύρος των αρμοδιοτήτων της και ιδιαιτέρως τις χρηματιστηριακές συναλλαγές όταν συντρέχουν σημαντικά εταιρικά γεγονότα. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται, σε συνεργασία και με άλλες εποπτικές αρχές εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, αξιολογούνται, ερευνώνται διεξοδικά και εφόσον διαπιστωθούν τυχόν παραβάσεις επιβάλλονται οι δέουσες από τη νομοθεσία κυρώσεις» γνωστοποίησε η Επ. Κεφαλαιαγοράς.
Έρευνα από την Οικονομική Εισαγγελία
Την Τετάρτη είχε προηγηθεί η παρέμβαση της Οικονομικής Εισαγγελίας, η οποία ζητά να αξιολογηθούν όσα καταγγέλλονται για ΑΜΚ και να εντοπιστεί αν προκύπτει η διάπραξη πράξεων, όπως της χειραγώγησης μετοχών και της κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης (insider trading).
Στο υλικό της δικογραφίας θα περιλαμβάνονται τόσα τα σχετικά δημοσιεύματα όσο και η «αναφορά άδικης πράξης» (κατατέθηκε τη Δευτέρα στον Άρειο Πάγο) των έξι δικηγόρων, οι οποίοι -πλην των δύο προαναφερόμενων αδικημάτων- ζητούν να ερευνηθεί και το ενδεχόμενο διάπραξης των αδικημάτων της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος.
Τα επίμαχα δημοσιεύματα, τα οποία θα τεθούν υπό διερεύνηση, επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι η τιμή της μετοχής «υποχωρούσε χωρίς προφανή λόγο» από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι την ημέρα ανακοίνωσης της ΑΜΚ (23/9).
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν θετικές ειδήσεις για την κραταιά Επιχείρηση, όπως για παράδειγμα τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου και το άκρως ικανοποιητικό αντίτιμο για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Διαβάστε επίσης: Πώς φτάσαμε στην ΑΜΚ της ΔΕΗ – Σε μειοψηφία το δημόσιο και εφαλτήριο πράσινης ανάπτυξης
Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, η ΑΜΚ, μέσω της οποίας θα μειωθεί το ποσοστό του δημοσίου (από 51% σε 34%), δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα οφέλη στο Υπερταμείου, το οποίο θα έχει απώλεια περιουσίας μεγάλου τιμήματος.
Υπενθυμίζεται ότι κατά της δρομολογούμενης αύξησης κεφαλαίου έχουν ταχθεί τόσο η ΓΣΕΕ και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, για τις 19 Οκτωβρίου, ημέρα έγκρισης της ΑΜΚ από τους μετόχους, οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News