Χρηματιστήριο: Προσπαθεί να «καλλωπίσει» την εικόνα του Σεπτεμβρίου
Στο +0,37% και τις 869,53 μονάδες ο Γ.Δ.
Να διατηρήσει το θετικό πρόσημο στην τελευταία συνεδρίαση του 9μήνου προσπαθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από επιλεγμένα blue chips, τα οποία συνεχίζουν να στηρίζουν την ελληνική αγορά, κόντρα στο γενικότερο κύμα ρευστοποιήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης του 0,37% και ενισχύεται στις 869,53 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (866,35 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 868,49 έως 873,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 20 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3μιση ώρες.
Το θετικό πρόσημο οφείλεται, μέχρι στιγμής, σε επιλεγμένα «χαρτιά», όπως για παράδειγμα στη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία αυξάνεται κατά σχεδόν 3%. Κατά περίπου 2% ενισχύεται και η μετοχή της Lamda Development, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να ακολουθεί στο +1,2%.
Και σήμερα, βέβαια, δεν απουσιάζουν οι ρευστοποιήσεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν -σε συνδυασμό με τον χαμηλό τζίρο- μια πειστική ανοδική κίνηση προς τις 900 μονάδες, συντηρώντας την πλαγιοκαθοδική βραχυπρόθεσμη τάση, η οποία τροφοδοτείται κι από το διεθνές περιβάλλον.
Το παραπάνω σκηνικό είναι κυρίαρχο στο μεγαλύτερο μέρο του Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα ο μήνας να «φεύγει» με συνολικές απώλειες της τάξης του 6,7%, αποτελώντας τον δεύτερο χειρότερο μήνα, μετά τον Ιανουάριο. Σε επίπεδο 9μηνου, πάντως, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει ανοδικά, παρουσιάζοντας σωρευτικά κέρδη της τάξης του 7%.
Κλείνει ο κύκλος των εταιρικών αποτελεσμάτων
Σήμερα, στο μεταξύ, είναι και η τελευταία ημέρα δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, με την πλειοψηφία των εισηγμένων να έχει παρουσιάσει πολύ καλά μεγέθη, με αύξηση κερδών, EBITDA και πωλήσεων.
Από τα μεγάλα blue chips, μετά το τέλος της συνεδρίασης περιμένουμε τις ανακοινώσεις των ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ το πρωί η ΕΥΔΑΠ γνωστοποίησε ότι τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 9,7 εκατ. ευρώ από 14,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020.
Είναι σαφές ότι τα εταιρικά αποτελέσματα στήριξαν και στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος καλείται να ξεπεράσει τις ρευστοποιήσεις που συνδέονται με την δρομολογούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στη ΔΕΗ.
Άνοδος 1% στις τράπεζες
Ο τραπεζικός κλάδος, λίγο μετά το μέσο των συναλλαγών, κινείται ήπια ανοδικά στο +0,59% και τις 545,78 μονάδες, επιχειρώντας να ανακτήσει ένα μέρος του χαμένου εδάφους του Σεπτεμβρίου (-3,5%).
Στο επίκεντρο της προσοχής, πάντως, βρίσκεται η μετοχή της Attica Bank, η οποία κατακρημνίζεται στο -17% και τα 3,9 ευρώ (έφθασε έως και το -27%), μετά την ολοκλήρωση του reverse split και την εισαγωγή των νέων μετοχών.
Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν μικρές μεταβολές, με τη μετοχή της Eurobank να ξεχωρίζει στο +0,8% και το 0,81 ευρώ. Μικρή άνοδο κατά 0,3% σημειώνει και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,10 ευρώ.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στα 2,38 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς παρουσιάζει μικρές απώλειες της τάξης του 0,3% και υποχωρεί στο 1,38 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank 0,27% 1,103 ευρώ
- Attica Bank -16,77% 3,995 ευρώ
- Eurobank 0,81% 0,8168 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα 0,04% 2,383 ευρώ
- Πειραιώς -0,29% 1,386 ευρώ
Ξεχωρίζει ο ΟΠΑΠ
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία ενισχύεται κατά σχεδόν 3% και τα 13,3 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Lamda Development αυξάνεται κατά 1,6% και τα 7,5 ευρώ, χάρη στα κέρδη – ρεκόρ του α’ εξαμήνου.
Αρκετά καλή είναι η εικόνα στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία βρίσκεται στο +1,2% και το 1,34 ευρώ. Στον αντίποδα, περιορισμένου εύρους απώλειες καταγράφονται σε Viohalco, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Σαράντης.
Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης εκτινάσσεται στο +5,4% μετά την ανακοίνωση περί προσωρινού μερίσματος, ενώ η μετοχή της Intracom διολισθαίνει κατά 6,5%, καθώς τα μεγέθη του α’ εξαμήνου προκάλεσαν απογοήτευση.
Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.00), 55 μετοχές κινούνται ανοδικά, 52 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 62,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ.
Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News