Business & Finance Δευτέρα 7/12/2020, 16:40
ΑΓΟΡΕΣ

Κρατάει χαρακτήρα το Χ.Α. – Καθοδικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά ταμπλό

Κρατάει χαρακτήρα το Χ.Α. – Καθοδικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά ταμπλό

Το Χρηματιστήριο Αθηνών πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα και τη γενικευμένη πτωτική τάση που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, κρατώντας αντιστάσεις και παρουσιάζοντας κέρδη στο άνοιγμα μίας ταραχώδους εβδομάδας για τις ευρωπαϊκές αγορές. 

Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποίησαν σήμερα συνάντηση για να καθορίσουν την ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, στο «τραπέζι» θα τεθεί το θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, μετά τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη γείτονα, λειτούργησε ως κίνητρο σήμερα στους επενδυτές στη Λεωφόρο Αθηνών, με αποτέλεσμα το ελληνικό χρηματιστήριο να παρουσιάζει σημαντικά κέρδη περί του 1%, -την ώρα που τα κυριότερα χρηματιστήρια στη γηραιά ήπειρο σημειώνουν απώλειες-, με τον τζίρο έχει ξεπεράσει τα 75 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες για άλλη μία συνεδρίαση δείχνουν το δρόμο, με τη μετοχή της Alpha Bank να πραγματοποιεί άλμα 6,25%, της Eurobank 5,13% και αυτές των Πειραιώς και Εθνικής να ακολουθούν με άνοδο 3,98% και 2,63% αντίστοιχα. 

Ο χρόνος αναφορικά με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο πλέον μετράει αντίστροφα αλλά έχει αρχίσει να εξαντλείται, με τις δύο πλευρές να μην μπορούν να επιτύχουν συναίνεση αναφορικά με τη μεταξύ τους εμπορική συμφωνία μετά το Brexit. 

Σήμερα μεταξύ των άλλων επαφών αναμένεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με τη Βρετανία να είναι η πρώτη χώρα που αρχίζει τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό, η ανασφάλεια αναφορικά με το Brexit, πιέζει προς τα κάτω τους ευρωπαϊκούς δείκτες. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 κινείται χαμηλότερα κατά 0,30%, δεχόμενος πιέσεις από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, επηρεασμένος από την ανακοίνωση της Societe Generale ότι έως το 2025 θα κλείσει 600 υποκαταστήματά της.

Ο βρετανικός FTSE 100 προσπαθεί δειλά δειλά να διαφύγει από το γενικευμένο αρνητικό κλίμα, κινούμενος μεταξύ οριακών απωλειών και κερδών, ενώ ο γαλλικός CAC 40 είναι ο δείκτης εκ των κυριοτέρων με τη μεγαλύτερη υποχώρηση της τάξεως του 0,86%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News