Business & Finance Σάββατο 25/09/2021, 09:34
ΑΓΟΡΕΣ

Γερμανικές εκλογές: Το στίγμα της νέας κυβέρνησης στις αγορές μετοχών και ομολόγων

Γερμανικές εκλογές: Το στίγμα της νέας κυβέρνησης στις αγορές μετοχών και ομολόγων

Kάποτε οι αγορές θα ανησυχούσαν στην προοπτική της Άνγκελα Μέρκελ – «φάρου» σταθερότητας σε έναν ταραγμένο κόσμο – να εγκαταλείψει το «τιμόνι» της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Σήμερα, αυτό έχει αλλάξει.

Καθώς οι Γερμανοί ψηφοφόροι κατευθύνονται προς τις κάλπες, οι επενδυτές είναι έτοιμοι να «αγκαλιάσουν» την αλλαγή και μια πιθανή στροφή προς τα αριστερά, αρκεί να είναι μέτρια.

Η αύξηση της υποστήριξης προς τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους μεγαλώνει τις προσδοκίες της αγοράς ότι ο επόμενος συνασπισμός θα είναι λιγότερο αφοσιωμένος στη δρακόντεια εφαρμογή των κανόνων δημοσιονομικού περιορισμού που ήταν το σήμα κατατεθέν της συντηρητικής κυβέρνησης της Μέρκελ πριν από την πανδημία. Μια ισχυρή παρουσία για τα δύο κεντροαριστερά κόμματα θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι η Γερμανία μετά τη Μέρκελ θα είναι πιο ενθουσιώδης να προωθήσει περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίηση, σε μία άκρως θετική εξέλιξη για τις αγορές. 

«Η επόμενη Γερμανική κυβέρνηση θα δεσμευθεί περισσότερο απέναντι στην Ευρώπη και σε περαιτέρω ενοποίηση απ΄ό,τι στο παρελθόν, κυρίως λόγω της σημαντικά μεγαλύτερης επιρροής των Πρασίνων», αναφέρει ο Ερικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit. 

Παρότι οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού θα κρατήσουν για εβδομάδες ή μήνες, οι επενδυτές αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους στις αγορές μετοχών και ομολόγων

Αγορές Μετοχές

Μεγάλα τμήματα της εταιρικής Γερμανίας αναμένεται να ωφεληθούν από την αλλαγή φρουράς στην Καγκελαρία, αν και οι βιομηχανίες με υψηλούς ρύπους ενδεχομένως να υποστούν πιέσεις καθώς η χώρα θα επιταχύνει τη μετάβασή της στην κλιματική ουδετερότητα. Μία συναίνεση από όλα τα βασικά κόμματα για την ανάγκη επιπλέον επενδύσεων, ειδικά σε υποδομές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, είναι σίγουρο ότι θα έχει αντίκτυπο στις χρηματιστηριακές αγορές όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και της υπόλοιπης γηραιάς ηπείρου.

Η προσοχή στην κλιματική αλλαγή είναι πολύ πιθανόν να δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες κοινής ωφελείας να ανακάμψουν από την φετινή πολύ αδύναμη επίδοσή τους. Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες που εκπέμπουν υψηλούς ρύπους, όπως αερομεταφορείς, μεταφορές, χάλυβας, κατασκευές, μπορεί να δεχθούν πιέσεις, αναφέρουν στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.  

German stocks have underperformed this year, ahead of the elections
  

Aναλυτές της UBS ξεχωρίζουν τις Siemens Gamesa, Vestas, Infineon, RWE και E.ON μεταξύ των επιχειρήσεν που θα ευνοηθούν από ένα συνασπισμό που θα εστιάζει στην αύξηση των επενδύσεων σε πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες. Επίσης, μία κεντρο-αριστερή κυβέρνηση με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες θα προωθούσε ένα πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για την εργασία και υψηλότερους μισθούς, πολιτική που ενδεχομένως να πλήξει εταιρείες λιανικής στον χώρο της ένδυσης, όπως H&M και Zalando, καθώς και αεροπορικές και αεροδρόμια, όπως Fraport και Lufthansa, σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS. 

Αγορές Ομολόγων

Εάν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι μαζί εξασφαλίσουν αρκετούς ψήφους για μία πλειοψηφία στη βουλή, τότε οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών θα μπορούσαν να αυξηθούν τρεις έως τέσσερις μονάδες βάσης τη Δευτέρα, ενώ εάν το κόμμα της Αριστεράς εξασφαλίσει λιγότερο από το όριο του 5% που απαιτείται για την εκλογή βουλευτών, τότε οι γερμανικές αποδόσεις θα μπορούσαν να μειωθούν έως και δύο μονάδες βάσης, σύμφωνα με τον Ροχάν Κάνα, στρατηγικό αναλυτή της UBS. 

Mία κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων θα σήμαινε μεγαλύτερη δέσμευση σε περαιτέρω ενοποίηση της Ε.Ε., εξέλιξη που θα ωφελούσε κυρίως το ιταλικό κρατικό χρέος, σύμφωνα με την Αλθέα Σπινόζι, στρατηγική αναλύτρια της Saxo Bank. Αυτή η έκβαση θα ωθούσε σε άνοδο τις γερμανικές αποδόσεις και θα περιόριζε το spread των ιταλικών έναντι των γερμανικών στο χαμηλό των 75 μονάδων βάσης έως τα τέλη του έτους, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δεκαετίας. 

 

Gap between German, Italian bond yields reached tightest in nearly six months
  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News