Business & Finance Τρίτη 21/09/2021, 19:01
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες: Ασύμφορο το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα cryptoassets

Τράπεζες: Ασύμφορο το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα cryptoassets

Ενδεχόμενο εμπόδιο μπορεί να σταθούν οι προτεινόμενοι κεφαλαιακοί κανόνες για τις τράπεζες που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούν την τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων (cryptoassets), κάτι που θα μπορούσε και να λειτουργήσει ανασταλτικά για να καταστούν ανταγωνιστικές στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια ομάδα ενώσεων και οργανώσεων του χρηματοπιστωτικού κλάδου, η οποία παράλληλα παρότρυνε τις ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο να δράσουν γρήγορα για να οριστικοποιήσουν τους κανονισμούς.

Η Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας, την οποία συνιστούν οι ρυθμιστικές αρχές από τα κύρια χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου, πρότεινε τον Ιούνιο μια σταδιακή προσέγγιση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τα cryptoassets που διαθέτουν οι τράπεζες.

Για τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin, οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν κεφάλαια τουλάχιστον ίσα σε αξία με τα ανοίγματά τους στο εν λόγω περιουσιακό στοιχείο, για να απορροφήσουν τις ενδεχόμενες ζημιές από μια πλήρη απομείωση.

Με επιστολή τους προς την Επιτροπή της Βασιλείας που εστάλη χθες Δευτέρα, οι ενώσεις και οι οργανισμοί του χρηματοπιστωτικού κλάδου -ανάμεσά τους οι ενώσεις για παράγωγα ISDA και FIA, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), ο φορέας για τις ευρωπαϊκές αγορές AFME και το Chamber of Digital Commerce-, τόνισαν ότι υπάρχει ανάγκη για μια ρυθμιστική σαφήνεια «μεσοπρόθεσμα», δεδομένου του ρυθμού εξέλιξης και της ζήτησης των πελατών για cryptoassets.

Οι καταναλωτές και οι ρυθμιστικές αρχές θα επωφεληθούν από τη συμμετοχή των τραπεζών στην αγορά των cryptoassets, επειδή οι τράπεζες διαθέτουν μακρά εμπειρία στον εντοπισμό, την παρακολούθηση και τη διαχείριση των κινδύνων, όπως υποστηρίζουν, συμπληρώνοντας ότι οι προτάσεις της Επιτροπής της Βασιλείας καθιστούν δαπανηρή τη συμμετοχή των τραπεζών στην αγορά των cryptoassets, προσθέτουν.

«Σε αντίθεση με αυτά τα οφέλη, το προληπτικό πλαίσιο που προβλέπεται από τη διαβούλευση, θα δημιουργούσε ουσιαστικά εμπόδια στη ρυθμιζόμενη συμμετοχή των τραπεζών στις αγορές των cryptoassets», αναφέρεται στην επιστολή 64 σελίδων. Η μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζών θα βοηθούσε να καταστεί πιο προσβάσιμη η βασική τεχνολογία blockchain, αποφέροντας «σημαντικά οφέλη για την πραγματική οικονομία», προσθέτουν.

Το ποικίλο φάσμα των δραστηριοτήτων στην πιο επικίνδυνη κατηγορία των cryptoassets δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς με την εφαρμογή ενός μόνο, συντελεστή στάθμισης κινδύνου στο 1,250%, αναφέρεται στην επιστολή. «Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης της της αγοράς των cryptoassets, με παράγοντες που δεν εναρμονίζονται με τα προληπτικά μέτρα και τους κανονισμούς της αγοράς», τονίζεται. 

Οι τράπεζες διατηρούν διαφορετική στάση σχετικά με το αν θα εμπλακούν σε αγορές τις οποίες οι ρυθμιστικές αρχές αποκαλούν καθαρά κερδοσκοπικές, όπως αυτή του Βitcoin. Η δραστηριότητα επικεντρώνεται σε κόμβους διαχείρισης που δεν υπόκεινται σε καμιά ρύθμιση και τους οποίους οι ρυθμιστικές αρχές δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News