Σφυροκόπημα στο Χ.Α. – Έως 4% οι απώλειες στις τράπεζες
Στο -1,85% και τις 895 μονάδες ο Γ.Δ. - Μόλις 6 μετοχές σε θετικό έδαφος
Υπό κλοιό αυξημένων πιέσεων τελεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δίνει μάχη για τη διατήρηση των στηριγμάτων των 900 μονάδων, εν μέσω μιας σειράς εισαγόμενων προκλήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του 1,85% και υποχωρεί στις 895,69 μονάδες, χάνοντας 17 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (912,81 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 895,34 έως 902,34 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και να υπερβαίνει τα 8 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο.
Η ελληνική αγορά, όπως έχει πολλάκις αποδειχθεί, αδυνατεί να αντισταθεί στις διεθνείς πιέσεις, θέτοντας σε κίνδυνο το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, για πρώτη φορά μετά τις 9 Σεπτεμβρίου.
Η εικόνα στις αγορές του εξωτερικού, εξάλλου, είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να χάνει περίπου 1,7%, ενώ οι απώλειες σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο υπερβαίνουν το 2%.
«Χάνεται» ο αντίκτυπος από τον DBRS
Το κύμα ρευστοποιήσεων συνδέεται άρρηκτα με την επικείμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, γνωστό και ως tapering.
Παρότι δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση αύξηση των επιτοκίων, η σταδιακή απόσυρση της φθηνής ρευστότητας εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σημαντικά τις αγορές, και ιδίως τις πιο ανεπτυγμένες.
Περαιτέρω νερό στον μύλο των ανησυχιών ρίχνει και η Κίνα, καθώς ο κίνδυνος κατάρρευσης της κατασκευαστικής εταιρείας China Evergrande Group απειλεί την πορεία ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Όπως είναι εύλογο, όλα τα παραπάνω καθιστούν αδύνατο για τους επενδυτές να αποτιμήσουν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο DBRS, κάτι που αποτέλεσε ακόμη μία θετική εξέλιξη για τη χώρα.
Ισχυρές απώλειες έως 4% τις τράπεζες
Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο των σημερινών ρευστοποιήσεων, παρά τις θετικές ειδήσεις των προηγούμενων εβδομάδων, με αποτέλεσμα λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών να υποχωρεί κατά 2,67% και τις 563,76 μονάδες.
Οι μεγαλύτερες πιέσεις καταγράφονται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διολισθαίνει κατά 4% και τα 2,53 ευρώ. Κατά περίπου 2% μειώνονται και οι μετοχές των Eurobank – Alpha Bank.
Κάπως καλύτερη είναι η εικόνα στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία βρίσκεται στο -1,1% και το 1,15 ευρώ, απορροφώντας ένα μεγάλο μέρος των πιέσεων. Από την πλευρά της, η μετοχή της Attica Bank διαπραγματεύεται στο -0,5%. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -1,11% 1,157 ευρώ
- Attica Bank -0,45% 0,088 ευρώ
- Eurobank -1,99% 0,8458 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -4,17% 2,53 ευρώ
- Πειραιώς -2,19% 1,385 ευρώ
«Κόκκινο» το ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι, με τις μετοχές των Mytilineos, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Viohalco και Lamda Development να παρουσιάζουν πτώση άνω του 2%.
Από εκεί και πέρα, στη ζώνη 1,5% – 2% καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των Coca – Cola, ΑΔΜΗΕ, Αegean, ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΛΠΕ προσπαθεί να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας 0,5%.
Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), μόλις έξι μετοχές κινούνται ανοδικά, 70 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ τρεις μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.
Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News