Business & Finance Παρασκευή 17/09/2021, 16:21
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Δεύτερη ημέρα με ράλι του κλάδου των ταξιδίων

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Δεύτερη ημέρα με ράλι του κλάδου των ταξιδίων

Επεκτείνουν και σήμερα την άνοδό τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βρίσκοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στήριξη από τον κλάδο των ταξιδίων και αναψυχής, μετά τις αναφορές ότι η Μεγάλη Βρετανία εξετάζει τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Επιπλέον ώθηση στους χρηματιστηριακούς δείκτες δίνουν οι μετοχές των εταιρειών ειδών πολυτελείας, μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν μεσοβδόμαδα, από τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για νέα lockdown στην Κίνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,15% και εκτός από τον κλάδο των ταξιδιών και αναψυχής (+1,85%), βρίσκει στήριξη από αυτόν των λιανικών πωλήσεων που ενισχύεται κατά 1,78%. Ο κλάδος των ταξιδίων και αναψυχής έκλεισε χθες με άλμα 3,4%, στην καλύτερή του ημέρα για το 2021. Η μετοχή της IAG μητρική της British Airways μεταξύ άλλων πραγματοποιεί ράλι 6%.

Οι υψηλές πτήσεις των δύο προαναφερόμενων κλάδων, αντισταθμίζουν τις απώλειες του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος δέχεται πιέσεις μετά την ανακοίνωση της Renault με την οποία έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα εργατικά σωματεία στη Γαλλία για μείωση 2.000 θέσεων εργασίας.

Επίσης πτωτικά κινείται και ο κλάδος των πρώτων υλών, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, έδειξαν ότι επιταχύνθηκε με ρυθμό 3% σε ετήσια βάση, υψηλότερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ρυθμό 2%. Η επιτάχυνση του πληθωρισμού έχει επιφέρει αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών και των βασικών προϊόντων, την ίδια ώρα που στις εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται προβλήματα.

Οι νέες εξαγγελίες της βρετανικής κυβέρνησης για χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, επανέφερε τις μετοχές των εταιρειών ειδών πολυτελείας σε τροχιά ανόδου, καθώς τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν εν μέσω πιέσεων, από το ενδεχόμενο να εφαρμοσθούν νέα lockdown στην Κίνα και να περιορισθούν έτσι οι μετακινήσεις των Κινέζων καταναλωτών, οι αγορές των οποίων συμβάλλουν σε μεγάλο ποσοστό στα έσοδα των εν λόγω εταιρειών.

Από τα κυριότερα χρηματιστήρια ισχνή άνοδο σημειώνουν του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και του Μιλάνου, στο +0,42% το Παρίσι.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News