Business & Finance Πέμπτη 16/09/2021, 17:18
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Αρνητική αντίδραση από λιανικές πωλήσεις και απασχόληση 

Wall Street: Αρνητική αντίδραση από λιανικές πωλήσεις και απασχόληση 

Αδυναμία να διατηρήσει το χθεσινό θετικό κλίμα δείχνει η Wall Street στο πρώιμο στάδιο της σημερινής συνεδρίασης, καθώς τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγο και αφορούσαν τις λιανικές πωλήσεις του Αυγούστου που επιταχύνθηκαν απρόσμενα και τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας οι οποίες επίσης ακολούθησαν ανοδική πορεία, επισκιάζουν το κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση.

O Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,32%, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,41%, ενώ ο Nasdaq αποδυναμώνεται κατά 0,53%. Χθες οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με άνοδο 0,68%, 0,85% και 0,82% αντίστοιχα. 

Τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν κατά 0,7%, μετά από συρρίκνωση 1,8% τον Ιούλιο, επίδοση που αναθεωρήθηκε έναντι εκτίμησης για υποχώρηση κατά 1,1%. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο να υποχωρήσουν κατά 0,8%. 

Ξεχωριστή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, έδειξε ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς το πέρασμα του τυφώνα Άιντα εξανάγκασε τους εργοδότες να αποπέμψουν προσωπικό. 

Πιο συγκεκριμένα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 20.000, στις 332.000, ελαφρώς υψηλότερα από τις 330.000 νέες αιτήσεις που είχαν εκτιμήσει οι αναλυτές. 

Με τα μακροοικονομικά στοιχεία να μην στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα την ώρα που στις ΗΠΑ η συζήτηση για τις επιπτώσεις που θα έχει στους ισολογισμούς των αμερικανικών επιχειρήσεων η αύξηση των φορολογικού συντελεστή στις εταιρείες έχει «πάρει φωτιά», το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινείται και σήμερα πτωτικά. 

Από την αρχή του τρέχοντος μήνα και έως σήμερα ο S&P 500 βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος μετά από επτά διαδοχικούς μήνες με θετικό πρόσημο. Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας ο οποίος παραδοσιακά δεν είναι αποδοτικός για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του αμερικανικού χρηματιστηρίου, καθώς κατά μέσο όρο από το 1945 έως και το 2020, υποχωρεί κατά 0,56%, σύμφωνα με τα στοιχεία της CFRA. 

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για τη Wall Street, καθώς αύριο είναι ημέρα του αποκαλούμενου «quadruple witching», ημέρα δηλαδή που λήγουν ταυτοχρόνως futures και δικαιώματα προαίρεσης σε μετοχές και δείκτες. Παραδοσιακά οι επενδυτές προβαίνουν σε αναπροσαρμογή των χαρτοφυλακίων τους με αποτέλεσμα να ενισχύεται κατά πολύ ο όγκος συναλλαγών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News