Business & Finance Παρασκευή 10/09/2021, 19:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Οι ελληνικές αποδόσεις αντιστάθηκαν στις ανοδικές πιέσεις

Ομόλογα: Οι ελληνικές αποδόσεις αντιστάθηκαν στις ανοδικές πιέσεις

Σε διόρθωση γύρισε σήμερα η αγορά κρατικού χρέους του ευρώ, όπως ήταν αναμενόμενο μετά τη μεγάλη χθεσινή αποκλιμάκωση στον απόηχο της ανακοίνωσης της ΕΚΤ ότι θα μειώσει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ στο τέταρτο τρίμηνο. 

Εξαίρεση αποτέλεσε ωστόσο η ελληνική αγορά κρατικού χρέους στην οποία επικράτησαν από καθοδικές έως σταθεροποιητικές τάσεις. Η απόδοση του 30ετούς αποκλιμακώθηκε περαιτέρω κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,58%, ενώ στη 10ετία το κόστος δανεισμού έκλεισε στο 0,77%, αφού όμως ενωρίτερα είχε διολισθήσει έως τρεις μονάδες βάσης, με το spread στις 115 μονάδες βάσης. Στην πενταετία η απόδοση κινήθηκε και πάλι στο -0,02%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 162 εκατ.ευρώ, παρά το τέλος της εβδομάδας. Να σημειωθεί ότι η συγκρατημένη και ήπια στάση της ΕΚΤ ευνόησε τα μέγιστα τον ευρωπαϊκό Νότο και ειδικά την Ελλάδα, που αναδείχθηκε στο μεγαλύτερο ωφελημένο από το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων ΡΕΡΡ. 

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της Πέμπτης ότι θα μειώσει μεν τον ρυθμό αγορών, χωρίς ωστόσο να κλείνει τις “στρόφιγγες του φθηνού χρήματος”, με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει εμφατικά ότι δεν πρόκειται για tapering. “Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για το Δεκέμβριο η ΕΚΤ είτε να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ή να επεκτείνει το ΡΕΡΡ κατά τρεις έως έξι μήνες. Εάν παρατείνει το ΡΕΡΡ τότε γίνεται φανερό ότι θα δοθεί νέα στήριξη στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Σε γενικές γραμμές παραμένουμε αισιόδοξοι για τα κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου με δεδομένη τη στήριξη της ΕΚΤ”, αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της ING Αντουάν Μπουβέ. 

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη οι αποδόσεις διόρθωσαν γυρίζοντας σε άνοδο έως και τεσσάρων μονάδων βάσης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 3 μονάδες βάσης, στο -0,34%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού διαμορφώθηκε στο 0,71% με άνοδο 4 μονάδων βάσης.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αυξήθηκε 2,3 μονάδες βάσης στο 1,32% μετά από δύο διαδοχικές συνεδριάσεις αποκλιμάκωσης.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News