Ομόλογα: Η ΕΚΤ «απογείωσε» τις τιμές στην ευρωπεριφέρεια – Κάτω 10 μβ η απόδοση της ελληνικής 10ετίας
Ο Ευρωπαϊκός Νότος καθοδήγησε την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην αγορά κρατικού χρέους του ευρώ στον απόηχο της σημερινής απόφασης της ΕΚΤ να μειώσει ελαφρώς τον ρυθμό αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ στο τέταρτο τρίμηνο. Με δεδομένο ότι τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας είναι και τα πλέον ευνοημένα από το ΡΕΡΡ, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, ήταν φυσικό να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση όσον αφορά στις αποδόσεις τους, που έφθασε έως και τις 10 μονάδες βάσης.
Η απόδοση της ελληνικής 10ετίας γνώρισε τη μεγαλύτερη ημερήσια αποκλιμάκωση σε διάρκεια τριμήνου, με πτώση περίπου 10 μονάδων βάσης, διαμορφούμενη στο 0,77%, με το spread να περιορίζεται αντίστοιχα στις 116 μονάδες βάσης. Το κόστος δανεισμού στην πενταετία επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος στο -0,01%, για πρώτη φορά μετά από μία περίπου εβδομάδες. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 74 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.
Traders της αγοράς που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους έκριναν πολύ ήπιες τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, γεγονός που έκανε τις αγορές να ηρεμήσουν και να διαπιστώσουν ότι δεν αναμένονται επιθετικές κινήσεις για το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν δυναμικά οι αγοραστές.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η απόδοση της ιταλικής 10ετίας, η οποία περιορίστηκε οκτώ μονάδες βάσης στο 0,67% από το 0,75% που κινείτο στην αρχή της συνεδρίασης πριν από την ανακοίνωση της ΕΚΤ, στη μεγαλύτερη ημερήσια αποκλιμάκωση από το Mάρτιο. Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο περίπου εβδομάδων, στις 102 μονάδες βάσης, περιορίστηκε και το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών.
Στον “πυρήνα”, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 5 μονάδες βάσης στο -0,36% και του διετούς στο -0,70%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τα τέλη Ιουλίου, ενώ του αντίστοιχου γαλλικού πέρασε σε αρνητικό έδαφος στο -0,034%.
Παρά το γεγονός ότι η απόφαση είχε ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές, για μία μείωση των αγορών προς τα 70 δισ.ευρώ το μήνα από το σημερινό επίπεδο των 80 δισ.ευρώ, η αγορά κρατικού χρέους του ευρώ δέχθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη μείωση του ρυθμού αγορών.
«Για την αγορά, το ανακοινωθέν της ΕΚΤ ήταν αρκετά εύκολο για να γίνει αποδεκτό. Υπήρξαν πολύ μικρές αλλαγές στις προβλέψεις. Επομένως, εάν οι οικονομικές προοπτικές δεν αλλάζουν σημαντικά, δεν αλλάζει ούτε και η νομισματική πολιτική», αναφέρει ο οικονομολόγος της Jefferies Μάρτσελ Αλεξάντροβιτς.
Υπάρχει ωστόσο και η αντίθετη άποψη των αναλυτών, που δεν βλέπει και τόσο ήπιες κινήσεις πίσω από τη λεκτική της ΕΚΤ. «Η λεκτική της ΕΚΤ είναι σαν να έλεγε θα δούμε το Δεκέμβριο. Δεν πιστεύω ότι η λεκτική της ήταν πολύ ήπια. Οι προσδοκίες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα επιθετικές, “γερακίσιες” θα έλεγα”, λέει χαρακτηριστικά ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής της ING, αναφερόμενος στη συνέντευξη της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ.
moneyreview.gr