ΑΕΠ: Με ρυθμούς 16,2% «έτρεξε» η ελληνική οικονομία το β’ τρίμηνο
Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το β’ τρίμηνο, σε μία εξέλιξη που ανεβάζει αισθητά τον πήχυ της ανάπτυξης για το σύνολο του έτους, αλλά και αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια στην κυβέρνηση για στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα δοκιμαστούν από το κύμα ακριβείας, που έρχεται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 3,4% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και έκανε «άλμα» 16,2% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για διψήφια ανάπτυξη, κοντά ή και υψηλότερα από το +13,6% που εμφάνισε η οικονομία της Ευρωζώνης στο ίδιο διάστημα. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία. Δυναμική ανάκαμψη παρουσίασαν η κατανάλωση, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις.
Στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς περίπου 7%, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος και επανέλαβε ότι για το σύνολο του έτους η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση για 3,6%.
Τα θετικά μηνύματα είχαν φθάσει από νωρίς στο οικονομικό επιτελείο καθώς μια σειρά από πρόδρομους δείκτες προδιαγράφουν το αναπτυξιακό άλμα του δεύτερου εξαμήνου. Σημειώνεται ότι και η Bank of America ανέβασε προ ημερών τον πήχυ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το σύνολο του 2021 στο 5,6%, από 5,1% προηγουμένως.
Οι θετικές επιδόσεις της οικονομίας έχουν βάλει στο τραπέζι της ΔΕΘ ήδη ένα διευρυμένο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις για τη διετία 2022- 2023, αλλά και αντισταθμιστικά μέτρα για την ακρίβεια καθώς και η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη των διεθνών ανατιμήσεων.
Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως
εξής:
Τριμηνιαίες μεταβολές
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
- Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 19,8%.
Ετήσιες μεταβολές
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News