Δολάριο: Η αντίστροφη σχέση με τις μετοχές και οι αρνητικές προβλέψεις για το 2021
Όσοι επενδυτές είχαν στοιχηματίσει υπέρ του δολαρίου δεν θέλουν να θυμούνται την εβδομάδα που πέρασε. Το αμερικανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2018, καθώς το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στις αγορές μετά τις θετικές εξελίξεις για τα εμβόλια Covid-19 στρέφουν τους επενδυτές σε στοιχεία ενεργητικού που υπόσχονται υψηλότερα κέρδη, στρέφοντας την πλάτη στο αμερικανικό νόμισμα.
Τα δύσκολα για το δολάριο έχουν περάσει; Μάλλον όχι. Η προοπτική πρόσθετων μέτρων στήριξης από τη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ και τα στοιχήματα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κρατήσουν ανοικτές τις κάνουλες ρευστότητας απογειώνουν τις αγορές μετοχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με το δολάριο να περνάει στο περιθώριο και τους περισσότερους αναλυτές να εκπέμπουν το ίδιο μήνυμα: Το 2021 θα είναι χρονιά ακόμη μεγαλύτερων απωλειών για το αμερικανικό νόμισμα.
Ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί 6% από τις αρχές του έτους, έχοντας απομακρυνθεί από τα υψηλά του Μαρτίου, τότε που η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρχίσει να σαρώνει την υφήλιο, κλονίζοντας τα διεθνή χρηματιστήρια και στρέφοντας την προσοχή προς ασφαλή «καταφύγια», όπως το δολάριο και το κρατικό χρέος χωρών υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης.
Η αποτελεσματικότητα διαφόρων πειραματικών εμβολίων στις κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου τροφοδοτεί κλίμα αισιοδοξίας, με το δολάριο να υποχωρεί έναντι των υπολοίπων νομισμάτων από τις χώρες του G10.
Ευρώ και στερλίνα ενιχύθηκαν σε υψηλά διετίας, ενώ το ελβετικό φράγκο σημείωσε αυτή την εβδομάδα υψηλό έξι ετών.
Ο συνδυασμός της προόδου στην «κούρσα» για την ανάπτυξη του εμβολίου, η άρση της αβεβαιότητας μετά την εκλογική νίκη Μπάιντεν, η προοπτική ενός δεύτερου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων στήριξης από το Κογκρέσο αλλά και η δέσμευση της Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ για διατήρηση υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής ανεβάζουν τον πήχυ των προσδοκιών για το 2021, με τους αναλυτές να προβλέπουν επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης.
«Προβλέπουμε απώλειες 5% με 10% του δολαρίου για το 2021, καθώς η FED επιτρέπει την “υπερθέρμανση” της αμερικανικής οικονομίας», εξηγεί στο CNBC ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Κάρστεν Μπρέτσκι. Η ING, όπως και η Credit Suisse, προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη ανατίμηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με άλμα στο 1,25.
“We forecast another 5-10% dollar decline through 2021 as the Fed allows the U.S. economy to run hot,” ING chief economist Carsten Brzeski said in a research note Thursday, and the Dutch lender sees the euro well on its way to changing hands at $1.25.
Ο κ. Μπρέτσκι αναφέρθηκε και στους υπόλοιπους «νικητές» που επωφελούνται των πιέσεων που ασκούνται στο δολάριο, όπως η κορόνα Νορβηγίας, δολάριο Νέας Ζηλανδίας και το ρεάλ Βραζιλίας.
Η αντίστροφη σχέση δολαρίου-μετοχών
Η αντίστροφη σχέση μεταξύ δολαρίου και χρηματιστηριακών αγορών είναι περισσότερο ισχυρή από ποτέ, όπως εξηγεί ο senior markets economist της Capital Economics, Γιόνας Γκόλτερμαν. «Οι κινήσεις του προηγουμένου μηνός επιβεβαιώνουν την αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ μετοχών και δολαρίου που παρατηρείται φέτος. Μάλιστα κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης», ανέφερε ο κ. Γκόλτερμαν σε πρόσφατο υπόμνημά του.
«Θεωρούμε ότι η υποστηρικτική νομισματική πολιτική της FED και η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα διατηρήσουν τη στενή σχέση μεταξύ αδύναμου δολαρίου και ισχυρότερων μετοχών», εξηγεί ο οικονομολόγος της Capital Economics.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News