Πώς θα πορευτούν οι αγορές; Η απάντηση κρύβεται στο 1960
Το μεγάλο ερώτημα που επικρατεί στις αγορές είναι ένα: Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα αποδειχθεί αρκετό, ώστε να πυροδοτήσει την κατάλληλη αντίδραση στην οικονομία και τον πληθωρισμό, και κατ’ επέκταση στα διεθνή χρηματιστήρια;
Σύμφωνα με την Bank of America, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, καταγράφηκαν ροές νέων κεφαλαίων 115 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων μόνο τα 25 δισ. αφορούσαν τις αναδυόμενες μετοχές.
Ταυτόχρονα, στις αγορές των ασφαλών «καταφυγίων», όπως ο χρυσός, παρατηρήθηκαν εκροές κεφαλαίων, ύψους 9 δισ. δολαρίων, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Ζουριέν Τίμερ, αναλυτής της Fidelity Investments, προσπαθεί να απαντήσει στο δίλημμα, το οποίο τέθηκε στην αρχή του κειμένου.
Προκειμένου να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα, ο ίδιος σπεύδει να συγκρίνει την τρέχουσα περίοδο με το παρελθόν, και συγκεκριμένα με τις «bull markets» των περιόδων 1949-1968 και 1982-2000.
Αντιλαμβάνεται, βέβαια, ότι η περίοδος μετά την κρίση του 2008 εμφανίζει περισσότερες ομοιότητες με την περίοδο 1949-1968. «Μια σημαντική διαφορά μεταξύ της δεκαετίας του ‘60 και του ‘90, είναι ότι το ‘60 καταγράφηκε μια συστημική αύξηση του πληθωρισμού, κάτι το οποίο δεν συνέβη σε τόσο μεγάλη κλίμακα το ‘90».
Ως εκ τούτου, συμπεραίνει ότι εφόσον η οικονομία και ο πληθωρισμός συνεχίσουν να βελτιώνονται, κλείνοντας τα «κενά» που έχουν δημιουργηθεί, όπως ακριβώς συνέβη την περίοδο 1949-1968, τότε η αύξηση στις μετοχές θα υπερβεί τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2021, παρέχοντας ισχυρή ώθηση στις διεθνείς αγορές.
Εν ολίγοις, η πορεία των χρηματιστηρίων και της «bull market» εξαρτάται εν πολλοίς από τον πληθωρισμό κι αν αυτός καταφέρει επιτέλους να ανακάμψει και να κινηθεί σε πιο βιώσιμα επίπεδα.
moneyreview με πληροφορίες από MarketWatch
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News