Αγορές: Γιατί άρχισαν να μας ζώνουν τα φίδια (ξανά)
Μπορεί μέχρι πρότινος οι διεθνείς αγορές να βρίσκονταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αλλά τις τελευταίες ώρες το αίσθημα της αβεβαιότητας έχει καταβάλλει τους περισσότερους επενδυτές.
Από τις μετοχές έως το πετρέλαιο κι από τα εμπορεύματα έως το δολάριο, όλες οι αγορές εκπέμπουν ένα κοινό μήνυμα. Οι επενδυτές γίνονται νευρικοί και ανήσυχοι.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε σήμερα κατά 1,5%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και το 2%. Στην Φρανκφούρτη δε, ο γερμανικός DAX τερμάτισε στο -1,25% ενώ στο Παρίσι ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στο 2,43%.
Στην Ασία, ο ιαπωνικος δείκτης Nikkei υποχώρησε το πρωί κατά 300 μονάδες (-1,1%). Ομοίως, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα διολίσθησε κατά σχεδόν 2%. Χθες, στη Wall Street, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones απώλεσε 380 μονάδες, ενώ σήμερα κινείται σχεδόν αμετάβλητος, παραμένοντας ωστόσο κάτω των 35.000 μονάδων.
Το έναυμα από τη Fed
Για τους περισσότερους, τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) αποτέλεσαν την αρχή του κακού, καθώς προλείαναν το έδαφος γι’ αυτό που όλοι φανταζόμασταν ότι κάποια στιγμή θα γίνει: Την σταδιακή απόσυρση της φθηνής ρευστότητας από τις αγορές.
Η Federal Reserve, όπως έδειξαν τα πρακτικά του Ιουλίου, ετοιμάζεται να περικόψει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εντός του τρέχοντος έτους, επικαλούμενη την ισχυροποίηση τόσο της ανάκαμψης όσο και του πληθωρισμού.
Παρότι οι αξιωματούχοι της αμερικανικής τράπεζας έχουν επανειλημμένως διαμηνύσει ότι η επιβράδυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης δεν σημαίνει απαραίτητα και άμεση αύξηση των επιτοκίων, οι επενδυτές έσπευσαν να θωρακίσουν τα κέρδη τους, προχωρώντας σε μαζικές ρευστοποιήσεις.
Ξεμένει από καύσιμα η οικονομία
Όμως, οι ανησυχίες δεν τελειώνουν εδώ. «Τι θα γίνει αν η Fed δεν μπορέσει να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων» διερωτάται ο Kit Juckes, αναλυτής της Societe Generale.
Το ερώτημά του, όπως είναι εύλογο, συνδέεται άρρηκτα με τις προκλήσεις που αρχίζουν να διαφαίνονται στον ορίζονται ως προς την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
Τα πρώτα «καμπανάκια», εξάλλου, έχουν ήδη αρχίσει να χτυπούν. Η κινεζική οικονομία χάνει ολοένα και περισσότερο momentum, με τον ρυθμό ανάκαμψης να χτυπάει «ταβάνι», επηρεάζοντας σημαντικά ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας.
Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα της ανατολικής Ασίας θεωρείται ο μεγαλύτερος αγοραστής για μια σειρά εμπορευμάτων (πετρέλαιο, μέταλλα κ.α.), κάτι που ρυθμίσει σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια ζήτηση.
Το ίδιο, όμως, ισχύει και για τις ΗΠΑ, όπου οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η αμερικανική ανάκαμψη κινδυνεύει από την αναζωπύρωση της πανδημίας και τις ελλείψεις των μεγάλων βιομηχανιών σε βασικά αγαθά και πρώτες ύλες (λόγω των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας)
Η παραλλαγή Δέλτα ανησυχεί και την Ευρώπη, με την Covid-19 να συνιστά τον μεγαλύτερο «μπελά» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες εξακολουθούν να δίνουν «μάχη» για την ανάκαμψη των εθνικών οικονομιών.
Ξεκάθαρα τα «καμπανάκια»
Σύμφωνα με τον Bloomberg, η πλέον ξεκάθαρη προειδοποίηση για το τι μέλλει γενέσθαι έρχεται από την αγορά των μετάλλων, η οποία είναι η πλέον ευαίσθητη σε οποιεσδήποτε αλλαγές των οικονομικών προοπτικών.
Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος υποχωρεί, ενδεικτικά, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών. Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου διολισθαίνει σε επίπεδα, τα οποία έχει να δει από τον περασμένο Μάιο.
Και όπως συμβαίνει σε περιόδους αναρατάξεων, οι επενδυτές στρέφονται στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια του δολαρίου και του χρυσού. Το αμερικανικό νόμισμα, εξάλλου, ήδη βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News