Στη δίνη των γεωπολιτικών κρίσεων και πάλι οι αγορές
Οι δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν γκρέμισαν 20 χρόνια προσπαθειών προόδου, εξασφαλίζοντας μέσα σε λίγες ημέρες τον έλεγχο της χώρας, έρχονται να προστεθούν στη λίστα των κινδύνων, που έχουν στο ραντάρ τους οι επενδυτές, μαζί με τον καταστροφικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα. Το Αφγανιστάν δεν είναι μία καθοριστικής σημασίας οικονομία, ούτε υπάρχει σημαντική παρουσία ξένων επιχειρήσεων στη χώρα. Παρόλα αυτά υπάρχει φόβος ότι υπό τον έλεγχο των εξτρεμιστών θα εξελιχθεί σε ένα νέο πεδίο δράσης της διεθνούς τρομοκρατίας, προκαλώντας τριγμούς παγκοσμίως.
Σήμερα το πρωί ο πανικός που επικράτησε στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς χιλιάδες πολίτες προσπαθούν να βρουν τρόπο διαφυγής από τη χώρα, είχε ως αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν έως θανάτου τουλάχιστον 5 άνθρωποι. Συναγερμός για τις εξελίξεις έχει σημάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος για μία νέα προσφυγική κρίση, η οποία θα προκαλούσε πολιτικό σεισμό, αλλά και θα ασκούσε σημαντικές πιέσεις στις οικονομίες σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο κατά την οποία παλεύουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 540.000 Αφγανοί έχουν ζητήσει τα τελευταία χρόνια άσυλο στην Ε.Ε. και αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο μετά τους Σύρους.
Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ εντείνονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, που μόλις πριν από έναν μήνα έβλεπε «χαμηλές πιθανότητες» για κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχεται αλλεπάλληλες βολές κριτικής την ώρα που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στο να περάσει από το Κογκρέσο και να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο των 4 τρισ. δολαρίων με το οποίο θέλει να δώσει νέα πνοή στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Υπό τις συνθήκες αυτές τα σύννεφα αρχίζουν να πυκνώνουν πάνω από τις αγορές, που τα τελευταία χρόνια είχαν εν πολλοίς αγνοήσει το γεωπολιτικό ρίσκο, ακόμη και τις προκλήσεις της Covid-19, καλπάζοντας από ρεκόρ σε ρεκόρ. Στην Ευρώπη οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων ύστερα από 10 διαδοχικές συνεδριάσεις ανόδου βρίσκονται το πρωί της Δευτέρας σε αρνητικό έδαφος. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει πτώση 0,7%, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρούν 0,4% και 0,6% αντίστοιχα. Υπό πίεση βρίσκεται και ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Νωρίτερα ρευστοποιήσεις επικράτησαν και στις αγορές της Ασίας.
Οι επενδυτές εγκαταλείπουν το ρίσκο και στρέφονται στο ασφαλές καταφύγιο των κρατικών ομολόγων. Οι αποδόσεις των τίτλων της Ευρωζώνης κινούνται πτωτικά. H απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρεί στο 0,544%.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News