Business & Finance Τρίτη 27/07/2021, 20:06
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Ευρωπαϊκές μετοχές: «Διπλό χτύπημα» από Κίνα και Reckitt

Ευρωπαϊκές μετοχές: «Διπλό χτύπημα» από Κίνα και Reckitt

Το «διπλό χτύπημα» από Κίνα και Reckitt έπληξε τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες έχασαν περαιτέρω έδαφος στη σημερινή συνεδρίαση, εν αναμονή των ανακοινώσεων από μεγάλους ομίλους λιανικής στον χώρο της μόδας. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,5% για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση. 

Το σφυροκόπημα των κινεζικών μετοχών τεχνολογίας άσκησε πιέσεις στις διεθνείς αγορές, παρά την αισιοδοξία που πυροδοτούν τα καλύτερα των προσδοκιών εταιρικά αποτελέσματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Η Κίνα επηρέασε για δεύτερη ημέρα την Ευρώπη, με την ολλανδική Prosus, η οποία διαθέτει μερίδιο στον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Tencent, να υποχωρεί 7,2%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2020. Η μετοχή της Tencent υποχώρησε 9%, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση σε μία περίπου δεκαετία, με την κεφαλαιοποίηση του κινεζικού γίγαντα να έχει μειωθεί στα 544 δισ.δολάρια, που σημαίνει ότι έχει απωλέσει 390 δισ.δολάρια από τα μέσα του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την FactSet.  

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Reckitt κατέγραψε απώλειες άνω του 8%, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από τον Φεβρουάριο του 2003, καθώς προειδοποίησε, όπως και άλλες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους τους στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. «Για χρόνια, η αγορά είχε την άποψη ότι οι μεγάλες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών έχουν τόσο ισχυρά brands που μπορούν εύκολα να αντιπαρέλθουν το όποιο επιπλέον κόστος από την αύξηση των τιμών καταναλωτή», αναφέρει αναλυτής της AJ Bell. 

Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν στο «κόκκινο», με την τεχνολογία να παρασύρει σε πτώση και άλλους τομείς. Ενδεικτό παράδειγμα η μετοχή της Logitech, η οποία υποχώρησε 10%, παρά την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομένου εταιρικών αποτελεσμάτων. 

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,6%, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,7%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,4%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 0,8%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 απώλεσε 0,9%.

Μέχρι στιγμής, στην Ευρώπη έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου 104 εισηγμένες στο δείκτη STOXX 600 εκ των οποίων το 64,4% έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Σε ένα τρίμηνο, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 51%. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News