Επενδυτής Γκράνθαμ: Πότε θα σκάσουν οι σημερινές «φούσκες»;
O θρυλικός επενδυτής Τζέρεμι Γκράνθαμ θεωρεί ότι οι αγορές μετοχών και κρυπτονομισμάτων είναι «φούσκες» χειρότερες από αυτές του 2000, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα σκάσουν πολύ σύντομα, πιθανόν και αυτό το φθινόπωρο.
Ο Γκράνθαμ λέει ότι εισέπραξε πολύ μίσος από αυτούς που ακολουθούν τους “ταύρους” της Wall Street (αυτούς δηλ. που βλέπουν άνοδο), μετά τη δημοσιοποίηση επιστολής προς τους επενδυτές τον Ιανουάριο, στην οποία χαρακτήριζε «φούσκες» πολλές κατηγορίες ενεργητικού. Εκτοτε, η άποψή του όχι μόνο άλλαξε αλλά έγινε και πιο δυνατή. «Οι φούσκες είναι απίστευτα εύκολο να τις διακρίνεις. Τις βλέπεις από την πρώτη κιόλας στιγμή, όταν οι ειδήσεις θρίθουν από άτομα που έχουν εξαπατηθεί, όταν νέα νομίσματα δημιουργούνται κάθε μήνα. Το μέγεθος της σημερινής φούσκας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του 1929 ή του 2000», αναφέρει ο γνωστός επενδυτής.
Αναφέρει ότι το πιο αγαπημένο του μέτρο για να διαπιστώσει εάν οι μετοχές είναι υπερτιμημένες είναι η αναλογία τιμής/πώλησης. «Αυτό που διαπιστώνεις είναι ότι ακόμη και οι πιο φθηνές κατηγορίες της αγοράς είναι πιο ακριβές σε σύγκριση με το 2000», ανέφερε.
Ο Γκράνθαμ, συνιδρυτής της εταιρείας επενδύσεων Grantham, Mayo, van Otterloo & Co., έζησε πολλούς κύκλους ανόδου και καθόδου. Είναι γνωστό ότι προέβλεψε τη φούσκα των τιμών ιαπωνικού ενεργητικού, την τεχνολογική φούσκα του 2000 και την φούσκα του real estate το 2008. Μπορεί η αγορές να διακατέχονται αυτή τη στιγμή από ευφορία, λέει ο επενδυτής, όμως εφιστά την προσοχή ότι υπάρχουν θέματα στον ορίζοντα, όπως επιτόκια, πληθωρισμός, εργασιακά και οι τιμές εμπορευμάτων. «Μία φούσκα για να σκάσει χρειάζεται κάποιους μήνες και ευελπιστώ να συμβεί έτσι γιατί θα έχουμε την ευκαιρία να προειδοποιήσουμε περισσότερα άτομα. Το πιο πιθανό είναι να σκάσει το φθινόπωρο: τα μέτρα στήριξης, η ανάκαμψη της οικονομίας και οι εμβολιασμοί έχουν παρατείνει τη σημερινή κατάσταση λίγο περισσότερους μήνες απ΄ό,τι είχαμε προβλέψει αρχικά. Αυτό που θα μπορούσε να τρυπήσει την φούσκα για να σκάσει μπορεί να είναι ένας ιός, μπορεί να είναι το πρόβλημα του πληθωρισμού ή ο,τιδήποτε άλλο απρόσμενο. Μία φούσκα θα μπορούσε να έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στον πλούτο, απλά και μόνο επειδή οι φούσκες έχουν δημιουργηθεί σε τόσες πολλές κατηγορίες ενεργητικού ταυτόχρονα», λέει ο επενδυτής.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News