Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Από τα ψηλά στα χαμηλά με απώλειες κοντά στο 1%
Σε απότομη πτώση γύρισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές από τα αρχικά υψηλά δύο εβδομάδων της σημερινής συνεδρίασης, διακόπτοντας το τριήμερο ανοδικό σερί, καθώς οι επενδυτές «τράπηκαν σε φυγή» από το ριψοκίνδυνο ενεργητικό αναζητώντας την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο που θα έχει η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ολοι οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν απώλειες κοντά στο 1%, με τον CAC 40 στο Παρίσι να υποχωρεί 0,9% και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να παρουσιάζει την χειρότερη συνεδρίαση σε διάρκεια δύο εβδομάδων, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τουλάχιστον τριών εβδομάδων.
Το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία επιδεινώθηκε περισσότερο του αναμενομένου τον Ιούλιο, παρότι παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, ενώ ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι παραγγελίες για γερμανικά αγαθά σημείωσαν το Μάιο τη μεγαλύτερη πτώση από την περίοδο του πρώτου lockdown στη διάρκεια του 2020, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης από τις χώρες εκτός Ευρωζώνης.
Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις λιανικής στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου το Μάιο, μετά την πτώση του Απριλίου, οι ευρωπαϊκές μετοχές διολίσθησαν σε πτώση μετά την ανακοίνωση των στοιχείων στις ΗΠΑ που έδειξαν κάμψη της δραστηριότητας στον τομέα παροχής υπηρεσιών τον Ιούνιο.
Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,6% με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν ο κλάδος αυτοκινήτου και ανταλλακτικών μερών, της τάξης του 3%. Οι ανησυχίες για ελλείψεις στην αλυσίδα προσφοράς άσκησαν πιέσεις στους συγκεκριμένους τομείς για πρώτη φορά από τις αρχές Ιουνίου, οπότε ο σχετικός δείκτης είχε αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο από το 2015.
Αντίστοιχα, ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου παρουσίασε απώλειες 1,8%, ακολουθώντας την πτώση των τιμών πετρελαίου μετά την εμπλοκή στον ΟΠΕΚ+ που πυροδοτήθηκε από τη διένεξη Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι μετοχές των BP, Royal Dutch Shell και Total υποχώρησαν 2% έως 4%.
Από τους μεγάλους χαμένους και η μετοχή της γαλλικής κατασκευάστριας τρένων Alstom, η μετοχή της οποίας υποχώρησε 8,4%, από τη στιγμή που η εταιρεία προέβλεψε αρνητική ροή ρευστού για την τρέχουσα οικονομική χρήση.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News