IPOs: «Πέφτουν» οι ρυθμοί στα αμερικανικά χρηματιστήρια
Oι επενδυτές δεν «φλέγονται» πλέον να βγάλουν χρήματα από τις αρχικές δημόσιες εγγραφές (ΙPOs) σε αμερικανικά χρηματιστήρια, γεγονός που μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες σημαντικής ανόδου για τη μετοχή μίας εταιρείας κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της στο χρηματιστήριο.
Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά IPO έχει «κατεβάσει ρυθμούς» σε μεγάλο βαθμό μετά το «καυτό» πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι μετοχές των πρόσφατα εισηγμένων επιχειρήσεων έχουν υποχωρήσει και κάποιες υψηλού προφίλ εισαγωγές έχουν «ξεφουσκώσει».
Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οι μετοχές των εταιρειών που εισήχθησαν στο NYSE ή στο Nasdaq αυξήθηκαν κατά μέσο όρο άνω του 40% απο τα επίπεδα της πρώτης ημέρας διαπραγμάτευσής τους, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. Το Μάριο και τον Απρίλιο όμως, η μέση τιμή υποχώρησε περίπου 20%, ενώ το Μάιο υποχώρησε περαιτέρω 18%. Τα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνουν τις IPOs που πραγματοποιήθηκαν μέσω των SPACs, εταιρειών ειδικού σκοπού που βοηθούν μία εταιρεία να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, από τη στιγμή που κάποιες ρυθμιστικές αρχές εκδήλωσαν ανησυχίες για τη συγκεκριμένη αγορά.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά η κινεζική Waterdrop στον χώρο της τεχνολογίας, που είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 19% στο ντεμπούτο της, ενώ η Vaccitech, η εταιρεία που διαθέτει την τεχνολογία η οποία χρησιμοποιήθηκε στο εμβόλιο της AstraZeneca, απώλεσε 17% της αξίας της. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Talaris Therapeutics σημείωσε επίσης πτώση 4,4% κατά το ντεμπούτο της στις αρχές Μαίου.
Στο πρώτο τρίμηνο, η μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που έκαναν εισαγωγή σε αμερικανικό χρηματιστήριο «είδε» τη μετοχή της στην IPO να διαμορφώνεται σε επίπεδα υψηλότερα των προβλέψεων, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 οι συνθήκες ήταν ακόμη καλύτερες, καθώς το 40% κατάφερε να παρουσιάσει τιμή μετοχής πολύ καλύτερη των προσδοκιών. Από τις αρχές όμως του δεύτερου τριμήνου, η αναλογία των επιχειρήσεων που ξεπέρασε τις προσδοκίες ως προς τη διαμόρφωση της τιμής μετοχής τους υποχωρησε στο 11%, σύμφωνα με τη Refinitiv. Το 13% παρουσίασε αποτιμήσεις κατώτερες των εκτιμήσεων – πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές της πανδημίας.
Με ένα μήνα ακόμη να απομένει για την ολοκλήρωση του δεύτερου τριμήνου, 54 εταιρείες μέχρι στιγμής έχουν αντλήσει 18 δισ.δολάρια. Στο πρώτο τρίμηνο 101 εταιρείες, εξαιρουμένων των SPACs, είχαν αντλήσει 42 δισ.δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο σε τριμηνιαία βάση στη διάρκεια της πανδημίας.
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News